Dorpsfilm over Alphen in het jaar 1968
Logo demaasenwaler.nl
Still uit dorpsfilm uit 1968 over Alphen
Still uit dorpsfilm uit 1968 over Alphen (Foto: Grad van de Wert)

Dorpsfilm over Alphen in het jaar 1968

ALPHEN - Omroep Gelderland zendt donderdag 16 juli de dorpsfilm over Alphen aan de Maas uit. Deze film is ruim 50 jaar geleden vervaardigd door Johan Adolfs. Dergelijke films, die de mensen en hun dagelijkse bezigheden laten zien, werden in de zestiger jaren in diverse dorpen opgenomen. Omroep Gelderland vertoont elke week een andere film uit deze serie. Daarna zijn ze op de site van de omroep terug te zien bij het programma Ons Dorp.

In de film over Alphen is het dorpsleven te zien met de schooljeugd, de dorpswinkel, maar ook de bakkers en de melkman die langs de deur kwamen. Ook de activiteiten van de dokter en wijkzuster van het Wit-Gele Kruis ontsnappen niet aan de aandacht. Verder komen de verschillende verenigingen van toen in beeld, zoals de KPJ, de fanfare en drumband, de voetbalclub, de volleybalclub en bejaardenvereniging EDO.

De film werd indertijd vervaardigd op verzoek van de Stichting Jeugdbelangen in Alphen. De eerste vertoningen in het Parochiehuis aan de Kerkstraat brachten geld op dat bestemd was voor het Blindeninstituut in Grave. Tien jaar later werd de film te koop aangeboden bij de gemeente (Appeltern). Toen daar geen belangstelling was is de film aangekocht door de seniorenvereniging EDO in Alphen en vervolgens nog in besloten kring vertoond.

Gedigitaliseerd
Daarna is deze film jarenlang zoek geweest en circuleerden alleen slechte kopieën op het internet. In 2018 kwam de film in het bezit van de Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas (WHAM) die de film professioneel heeft laten digitaliseren. Bovendien zijn in een ondertiteling vrijwel alle namen toegevoegd. Een dvd van deze film is nu ook te koop.
De versie van deze film, die Omroep Gelderland vertoont, wordt door Ted van Geffen en Ben van Dijk mondeling van commentaar voorzien. De film is donderdag 16 juli vanaf 16.20 uur elk uur te zien. Daarna is deze op de site van de omroep terug te zien bij het programma Ons Dorp.

Door Ben van Dijk

Meer berichten