Logo demaasenwaler.nl
Theo Roelofs, Sandrine Knippenburg, Mariëlle van Swaay en Sjef van Elk.
Theo Roelofs, Sandrine Knippenburg, Mariëlle van Swaay en Sjef van Elk. (Foto: John van Gelder)

Meerdoenertjes: niet voor de barbecue, wel voor knutselclub

DRUTEN – Niet puur voor een barbecue, maar wel voor het opzetten van een knutselclub. Dat is kort door de bocht het idee achter ‘Meerdoenertjes’ en het ‘buurtfonds’ die beoordeeld worden door een burgerjury. Het gebeurt allemaal sinds begin dit jaar in Druten, maar door corona kende het allemaal een wat trage start. Maandag werd de burgerjury gepresenteerd en werden de eerste initiatieven besproken.

Marielle van Swaay zorgt voor de coördinatie van de burgerjury, en de andere leden zijn Sandrine Knippenburg, Theo Roelofs, Elly Basten en Theo Reuvers. Het initiatief van Meerdoenertjes en het buurtfonds bestaat al in Wijchen, waar het succesvol loopt. Een Meerdoenertje is een financiële bijdrage van maximaal 300 euro voor het uitvoeren van een activiteit in een dorp of buurt. Denk aan een extra steuntje in de rug voor bijvoorbeeld een uitstapje van een vereniging, of het aankleden van de buurt door de buurtvereniging.

Buurtfonds
Bij het buurtfonds gaat het om grotere bedragen van tussen de 1.000 en 5.000 euro, maar dan moet er wel voor hetzelfde bedrag aan cofinanciering zijn.

Voorbeelden van aanvragen van Meerdoenertjes die al gehonoreerd zijn, zijn bijvoorbeeld de opstart van een knutselclub in Puiflijk, een zanggroep die in de streektaal zingt en microfoons nodig had, en de KBO Deest die wat extra ondersteuning nodig had voor de jaarlijkse fietstocht.

Verantwoordelijk wethouder Sjef van Elk benadrukt dat de aanvragen laagdrempelig gedaan kunnen worden: 'Er is een eenvoudig formulier te downloaden van de gemeentelijke website. We vragen ook geen hele administratie als verantwoording, maar we willen wel de foto’s van de activiteit.'

Door Patrick Huisman

Meer berichten