Pont Maasbommel - Megen
Pont Maasbommel - Megen Foto: Diana de Leur

Gedoe bij gemeente over bestuur en beleid Stichting de Maasveren

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Er is geen vertrouwen in de werkwijze en terugkoppeling van Cees Roffelsen als lid van de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting de Maasveren; daarom moest Roffelsen afgelopen donderdagavond tijdens de gemeenteraad van West Maas en Waal het veld ruimen als lid van de RvT. Hij werd bij amendement weggestemd, met tien tegen vier stemmen.

Cees Roffelsen zat namens de gemeente in de RvT van Stichting de Maasveren, waar hij ook het voorzitterschap bekleedde. De stichting wordt gerund door een driekoppig bestuur, samen met de Raad van Toezicht, dat bestaat uit zeven vertegenwoordigers van de ondersteunende gemeenten aan de Maas. De RvT wil toe naar een kleinere bestuurlijke eenheid, efficiënter en met minder kosten. Als alles blijft zoals het is, moeten de tarieven voor de overtochten met de veerponten omhoog.

Onrust

Dat deze kwestie de publiciteit haalt, zit een meerderheid van de gemeenteraad niet lekker, de Federatie Dorpslijsten, de VVD en het CDA houden het onderwerp liever achter gesloten deuren. Zo zou het ‘gedoe’ binnen Stichting de Maasveren voor onrust zorgen bij inwoners die van deze belangrijke veerverbindingen gebruik maken, als ook bij het personeel’. Orlemans (FD): ‘Interne zaken zijn interne zaken van de stichting. Wij hoeven niet te weten wat er besproken wordt.' […] ‘De stichting moet haar eigen problemen oplossen.' Van Coolwijk (FD): ‘Roffelsen nam niet het geluid van de raad mee naar de stichting. […] Wij vinden dat er rust in de tent moet komen.'

De coupe tegen Roffelsen verliep niet zonder slag of stoot. Donkers (SMeW): ‘Ik had eindelijk het idee dat er nu mensen zaten die zaken gingen oppakken, een daadkrachtige Raad van Toezicht, ik had juist het idee dat er iets goeds ging gebeuren. Zoals de aanpak van de onkostenvergoeding.' Boerakker (FD Maasdorpen): ‘Ik wil duidelijk stellen dat FD Maasdorpen niet achter dit amendement staat, wij zullen dan ook tegen stemmen.' Van Oyen (SP): ‘Vooral de kwestie over de verhouding tussen bestuur en RvT, een bestuur dat zich zeer regentesk gedraagt heb ik begrepen en er bij wijze van spreken al honderd jaar zit, natuurlijk gaan er dan hakken in het zand en worden verhoudingen op scherp gesteld als je dat gaat aanpakken. De boodschapper van het slechte nieuws krijgt de zwarte piet toegespeeld, ik weet ook wel dat er meer terugkoppeling had kunnen komen, maar ik vind dit geen juiste gang van zaken, heel erg, het stinkt gewoon.'

Nieuwe vertegenwoordigers

Met het ontslag van Roffelsen krijgt Stichting de Maasveren twee nieuwe vertegenwoordigers van West Maas en Waal: Frans van Echteld (FD) in de plaats van Roffelsen, en Frans van Gelder (CDA) op de plek van René Cruijssen, die de RvT verliet in verband met zijn recente wethouderschap.