Logo demaasenwaler.nl
De Dreumelse ponyclub.
De Dreumelse ponyclub. (Foto: Boudewijn Bleekman)

Dreumelse dorpsfilm uit 1967 te zien om Omroep Gelderland

DREUMEL - Het dorp Dreumel is op donderdag 2 juli in beeld bij Omroep Gelderland, tijdens de uitzending van een dorpsfilm uit 1967. Verschillende onderwerpen passeren de revue.

Onder andere ponyclub Black Jack en rijvereniging Velocitas komen in de film naar voren. Eerstgenoemde heeft haar naam te danken aan het zwarte paard dat voorop ging in de begrafenisstoet van de vermoorde VS-president John F. Kennedy. Om zich 'Black Jack' te mogen noemen, zou zelfs toestemming van weduwe Jackie zijn verkregen.

Dreumel ligt ietwat geïsoleerd tussen twee rivieren en lijkt in 1967 een eilandje op zich. Inwoners gaan niet graag al te ver van huis. Voor een baan worden wel kilometers gemaakt. Mensen uit Dreumel reizen bijvoorbeeld naar hun werk in de haven van Rotterdam, of naar fabrieken in Tiel en Oss. Voor de boodschappen hoeft een Dreumelnaar niet ver te zoeken; alles is verkrijgbaar bij de plaatselijke middenstand. Bij de Centra-supermarkt stop je voor 1,69 gulden een groot blik goulash in je boodschappenmandje, slager Harry Reuser heeft genoeg worst op voorraad en bij dames- en herenkapper Grad Verbruggen wordt je coupe weer in stijl gebracht.
Het dorp telt zeker twee meubelmakers, Frans Bevers en de firma van de gebroeders Bosch. Van die laatste is Willy een plaatselijke beroemdheid. Hij is de zanger van het Lion Kwintet dat singles uitbrengt met titels als 'Wij zijn de fanfare' en 'Mijn opa kocht een ouwe bas'. Later stappen ze over op Engelstalig repertoire en noemen zich dan Lions.
De hervormde kerk lijkt meer op een ruïne, omdat het gebouw van oudsher niet of nauwelijks werd onderhouden. De geestelijkheid doet desondanks haar uiterste best in Dreumel. Pastoor Van der Hurk en zeker ook de zusters in kleuterschool Het Woelig Hoekje zijn heel actief binnen de gemeenschap.
De afsluitende optocht laat behalve de twee rijverenigingen ook een dansgezelschap, drumband en fanfare St. Barbara zien, maar ook gidsen, welpen en voetbalvereniging Aquila.

De aflevering online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!