Huiszwam in bloei.
Huiszwam in bloei. Foto: Van Stippent Ongediertebestrijding

De huiszwam, verre van gezellig

Algemeen

MAAS EN WAAL - Als je hem ziet, dan ben je te laat. De huiszwam is als een duveltje uit een doosje. Het klinkt misschien als een gezellig huisdier, maar het is een alles verwoestende horrorpaddenstoel, de enige die in huis kan overleven.

De huiszwam houdt namelijk van dichte, vochtige, niet al te koude ruimtes. Het is een schimmel en heet in de wetenschap serpula lacrymans. Hij tast vooral hout aan, zelfs draagbalken, maar ook door steen en beton kan hij heen vreten, met een snelheid waar Jos Verstappen zijn petje voor zou afnemen.

De huiszwam is voor mevrouw De Winter uit Wamel geen onbekende. Zij vertelt: 'Wij hebben een oude woonboerderij aan de dijk. Een aanbouw hadden we helemaal verbouwd tot woonkamer, inclusief nieuwe draagbalken, een eiken houten vloer, weer strakke muren en een houten trap naar de vide.

Toen de oppas een keer de trap op liep, veerde die heel erg mee. Opmerkelijk, want die stond stevig op de nieuwe vloer. Wij merkten toen dat ook de vloer begon te 'bewegen'. En in een hoek ontdekte wij het al bloeiende vruchtlichaam van de huiszwam, iets wat we nog nooit eerder in ons leven hadden gezien. Brede bruine plakken met witte randen. Het had iets gruwelijks. De vloer maakten we open en we wisten niet wat we zagen. De hele ondervloer was aangevreten en zelfs draagbalken waren doormidden gevreten. We konden opnieuw beginnen. Alles hebben we gestript en mannen in witte pakken hebben de huiszwam bestreden. Een financiële aderlating en een enorme vertraging in de verbouwing. Mijn ouders waren zo lief om een gouden armband van oud-tante Tony te verkopen. Met die opbrengst konden we een nieuwe vloer aanleggen, dit keer een van beton.’

Niet alleen is de huiszwam een gevaar voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Wie sporen van deze zwam inademt, kan longproblemen krijgen, zoals astma.

Een plaag van de huiszwam is niet eenvoudig te bestrijden, hiervoor heb je professionele hulp nodig. Die geeft na behandeling meestal een garantie van tien jaar. Mevrouw De Winter: ‘Wij zijn nu inmiddels tien jaar verder en ik zit echt niet te wachten op een tweede plaag. Daarom nemen wij continu voorzorgsmaatregelen. Vochtproblemen pakken we meteen aan, we houden het vochtgehalte in huis zo laag mogelijk (lager dan twintig procent). Verder laten we de kamertemperatuur niet te hoog worden en we ventileren continu. En nu maar hopen dat de huiszwam het niet gezellig vindt bij ons.’

Door Anne-Bregtje Schelfhout