Groep 8 leerlingen tijdens hun 'alternatieve' kamp.
Groep 8 leerlingen tijdens hun 'alternatieve' kamp. Foto: Barbara van Beuningen

Tóch publiek voor groep 8'ers

Algemeen

MAAS EN WAAL - Voor groep 8 leerlingen ziet de afsluiting van hun basisschooltijd er dit jaar heel anders uit. Er was geen centrale eindtoets, het kamp kon niet doorgaan, en ook de de musical stond op losse schroeven. Uiteindelijk is er voor de meeste klassen, mede dankzij de inzet van leerkrachten én ouders, toch een mooi afscheid geregeld. Als kers op de taart mag de musical worden opgevoerd mét publiek.

De groep 8'ers werden al vrij snel na de scholensluiting in maart geconfronteerd met het afgelasten van de centrale eindtoets en traditionele groep 8 activiteiten, waar ze al jaren naar uitgekeken hadden. 'Wij vonden het niet verantwoord om activiteiten als schoolkampen en afscheidsfeestjes onder verantwoordelijkheid van de scholen te organiseren en mensen in risicovolle situaties te brengen', verklaart Lia van Meegen van Groeisaam de beslissing van toen. Daarop ontving ze talloze mailtjes van verdrietige, bezorgde en boze ouders. 'We hebben getracht hen op een zo goed mogelijke manier te antwoorden, en met hen in contact blijven. Echter konden we aan het antwoord niks veranderen, het was gewoonweg niet haalbaar om activiteiten onder verantwoordelijkheid van school te organiseren.' Waar op de ene school door ouders werd bekeken hoe het afscheid, gegeven de omstandigheden, wél vormgegeven kon worden, was er op andere plekken vooral verzet tegen de beperkingen. Toch ziet Lia dat er over het algemeen heel hard gewerkt is om alsnog leuke dingen te bedenken. 'Er zijn prachtige initiatieven uit voortgekomen.'

Op diverse scholen hebben ouders van groep 8 leerlingen de handen ineen geslagen om een 'eindkamp' voor de kinderen te organiseren. Onder meer voor de groep 8'ers uit Deest, Druten en Puiflijk staat komend of volgend weekend een overnachting op het programma. De St. Victorschool in Afferden heeft het 'alternatieve kamp' al achter de rug. 'Vorig weekend hebben de leerlingen van vrijdag tot en met zondag gekampeerd bij iemand in de tuin, en allerlei activiteiten gedaan', vertelt klassenouder Barbara van Beuningen. 'De kinderen hebben genoten, en wij als ouders ook.' Ze is blij dat de leerlingen in Afferden niet veel gemerkt hebben van de beperkingen die aanvankelijk door de scholenstichting waren opgelegd. Ook de voorbereidingen voor de musical zijn daar namelijk door ouders opgepakt. 

'Dat was al zo voordat het coronavirus zich openbaarde', legt Barbara uit. 'Toen vanuit Groeisaam bericht kwam dat er geen publiek bij de uitvoering aanwezig mocht zijn, en er met een livestream gewerkt zou gaan worden, hebben we als ouders besloten de musical, los van school, uit te voeren in De Meent.'
Afgelopen maandag kregen de Groeisaam scholen te horen dat er tóch publiek bij de uitvoering aanwezig mag zijn (mits op 1,5 meter). Voor veel ouders betekent het dat zij hun kind in levende lijve op het toneel kunnen zien. In Afferden betekent het dat ook de leerkrachten de musical kunnen bijwonen.