Henry van den Heuvel.
Henry van den Heuvel. Foto: Maik Jansen

De Maas & Waler dat ben ik: Henry van den Heuvel

Mens De Maas&Waler dat ben ik

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                 Henry van den Heuvel
Leeftijd:                 56 jaar
Woonplaats:         Bergharen

Als horeca-ondernemer en campingeigenaar heeft Henry van den Heuvel onzekere tijden achter de rug. En ook nu nog blijft het afwachten hoe het coronavirus en de daaraan verwante maatregelen zich ontwikkelen. Samen met zijn vrouw Hannie bestiert hij Hill’s Food & Fun in Bergharen en de daarachter gelegen camping de Tolbrug. Hun American Diner is inmiddels een maand 'open', en ook de camping is weer volledig operationeel.

Henry is geboren en getogen in Boven-Leeuwen, en woont nu 25 jaar, samen met zijn vrouw Hannie en hun jongste zoon Julian, in Bergharen. 'We zijn echte horecatijgers die al heel wat jaren meedraaien in het Maas en Waalse. Op jonge leeftijd, we waren 18 en 20 jaar, begonnen we in de horeca op Het Groene Eiland in Appeltern. In 1987 kochten we ’t Bommelke in Maasbommel. Daar beleefden we een geweldige tijd. Ik herinner me de kermissen nog goed; met de tent die we dwars over de weg plaatsten en de JPM band, met drie oude muziekmaatjes van me, die de tent plat speelden. Het café was toentertijd heel anders dan nu. Roken mocht nog, een biertje kostte 1 gulden 10, en jeugd kwam bij ons indrinken voor ze naar de disco’s in de regio gingen. Flipperkasten en biljarten, de zaterdagmiddag met de bouwvakkers die terugkwamen van een beunklus... En wanneer het eerste elftal van DBV uit moest spelen, zat na afloop de kroeg vol met supporters en spelers. Het waren toen gouden tijden voor de horeca.'
'Toen onze oudste zoon geboren was, en de zaak druk bleef, besloten we het horecabedrijf te verkopen en het wat rustiger aan te doen. Stomtoevallig viel ons oog op een gesloten friettentje aan de Dorpsstraat in Bergharen. We kwamen er bij toeval langs. Na verschillende gesprekken openden we er in juni 1994 Hill’s cafetaria. Dat liep meteen als een speer, en we bouwden een ruime klantenkring op. Evenementen als de kermis, Carnaval en Koningsdag sprongen er uit en waren erg gezellig. Ook het terrasje dat we daar in de zomer hadden, was erg in trek.'

'Begin 2012 kwam het pand bij camping de Tolbrug op ons pad. Ik zag daar weer een nieuwe uitdaging in en we besloten dat we daar een tweede vestiging van Hill’s konden maken. Mijn vrouw bestierde dus de cafetaria in de Dorpsstraat en ik de American Diner, wat altijd al een droom van me was. Echt goede burgers, dikke steaks, smokey BBQ gerechten, de echte Amerikaanse keuken. Ik ben ook echt een enorme fan van gerechten uit de Smoker. Brisket en Beef Short Ribs zijn favoriet.

Amerika

Veel inspiratie voor de menukaart halen Henry en Hannie uit hun jaarlijkse Amerika reizen. 'Amerika is gigantisch mooi vanwege de fantastisch afwisselende landschappen en steden, en de vrijheid die je daar hebt. Ongerepte gebieden afgewisseld met drukke wereldsteden. We zijn inmiddels in heel wat staten geweest. Minstens zo interessant is de zeer gevarieerde keuken. Zie je daar een nieuwe trend, gegarandeerd dat die na een paar jaar overwaait naar hier.' Sinds 2017 is ook het Snackpoint gevestigd aan de Stompendijk, en bestiert het echtpaar samen één grote keuken. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij Hill's een feestje te vieren en groepsactiviteiten te ondernemen. 'En dan is er nog de camping', zegt Henry enthousiast. 'Er staan zo’n veertig vaste stacaravans en chalets. Ik zeg altijd, we hebben een eigen dorpje hierachter liggen. Daarnaast overnachten er met enige regelmaat groepen op het kampeerterrein.' Het leukst vindt hij toch wel de festivals en events die op het terrein, of in de nabije omgeving plaatsvinden: Down The Rabbit Hole, Zeeltje en het Kevertreffen... 'Je ziet ieder jaar al die bekende gezichten weer terug.'

Corona

Het nieuws dat de horeca moest sluiten, in maart van dit jaar, betekende voor Henry en Hannie een flinke domper. 'We zaten vanaf maart volgeboekt, en ineens werd alles geannuleerd. Wat waren we teleurgesteld en verslagen... Toen we echter hoorden dat maaltijden afhalen wél mocht, zorgde dat voor nieuwe energie. We hebben direct geanticipeerd op de veranderde situatie. Zo is onze feestzaal restaurant geworden, en hebben we een overdekt terras aan het water gerealiseerd, conform de richtlijnen van het RIVM. We kunnen nu bijna honderdvijftig gasten ontvangen, op gepaste afstand van elkaar en toch in een gezellige sfeer. Coronaproof dus. Gelukkig weten onze gasten ons alweer goed te vinden. Ze genieten weer…en wij ook.'

Door Aafke Labout