Logo demaasenwaler.nl
Opening van de expositie Over Stromen. (Foto: Reinier Jansen

Extra lang genieten van streekgeschiedenis

BENEDEN-LEEUWEN - Liefhebbers van streekgeschiedenis kunnen deze zomer hun hart ophalen. Museum Tweestromenland heeft namelijk twee bijzondere exposities verlengd. De expositie 'Bevrijding zonder vrede' is nog te zien tot 31 augustus, de tentoonstelling 'Over Stromen' over de evacuatie in 1995 is nog tot 31 december van dit jaar te bezoeken.

Sinds 6 juni is het museum weer geopend voor bezoekers, te weten op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

Bevrijding zonder vrede

Naast de vaste collectie is de expositie Bevrijding zonder vrede te zien. Deze tentoonstelling, met als ondertitel “Angst” toont het laatste oorlogsjaar in het land van Maas en Waal. Na het einde van de operatie Market Garden werd de Waal de frontlinie. In de Betuwe lagen de Duitsers en aan de zuidkant de geallieerden. Aan beide kanten zijn hierdoor veel burgerslachtoffers gevallen. Zodra de beschietingen begonnen, doken de mensen de schuilkelders in. Een jongetje van 11 jaar vertelt in zo’n schuilkelder over zijn angst, maar ook de angst van stoottroepers die ’s nachts wacht liepen op de Waalbandijk is op film vastgelegd. Rondom de tentoonstelling zijn alle oorlogsmonumenten in dit gebied te zien met voor dat dorp de belangrijkste gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

Over Stromen

Tot het einde van dit jaar kan ook de expositie Over Stromen worden bezocht. Een tentoonstelling over de evacuatie van het Land van Maas en Waal in 1995. Bezoekers worden meegenomen in een tijdreis, vanaf januari 1995 als het dertien maanden na het hoogwater van kerst 1993 opnieuw raak is. Naast herinneringen ophalen, wordt in de expositie ook vooruitgekeken; zijn we nu veilig achter onze dijken en wat breng de toekomst?

Meer berichten