Fusie tussen woonstichtingen De Kernen en Goede Woning

Zaken

MAAS EN WAAL - Woonstichtingen De Kernen en De Goede Woning-Neerijnen hebben in maart 2020 een intentieovereenkomst getekend. Het voornemen is om per 1 januari 2021 te fuseren.

De Kernen heeft 4.385 woningen, verdeeld over het rivierengebied, waaronder in de gemeenten Druten (89 woningen) en Wijchen (164 woningen). De Goede Woning heeft 688 woningen en is actief in de gemeente West-Betuwe. Burgemeester en wethouders van Druten staan positief tegenover de voorgenomen fusie. Dat geldt ook voor de huurdersvertegenwoordiging en de Raad van Commissarissen van beide corporaties
B&W van Druten stelt dat beide corporaties al sinds 2017 samenwerken en dat dit naar tevredenheid verloopt. Ook zijn er onlangs diverse onderzoeken uitgevoerd om de haalbaarheid van de fusie aan te tonen.

Een fusie-effectrapportage maakte duidelijk wat de meerwaarde van de fusie voor De Kernen is. Zo vergroot de woonstichting haar organisatorische en financiële slagkracht. Daarnaast is fusie op termijn voor De Kernen efficiënter en minder risicovol dan het voortzetten van de huidige samenwerking. Ook kan De Kernen nog steeds haar (beleids)uitgangspunten, plannen en ambities uit het ondernemingsplan en de meerjarenbegroting uitvoeren.

De Kernen wil blijven investeren in de gemeente Druten. De huidige Woningwet (2015) en het daaruit voortkomende investeringsverbod beletten De Kernen om te investeren in nieuwbouw in de gemeente Druten. De Kernen geeft aan dat de noodzakelijke wijziging van de Woningwet steeds dichterbij komt, waardoor zij binnen afzienbare tijd waarschijnlijk toch kan gaan investeren in nieuwbouw in de kern Horssen. De gemeente Druten steunt De Kernen waar mogelijk om dit investeringsverbod van de baan te krijgen.

Door Piet Zeeuwen