Ingezonden: Visie van Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid op een mogelijke bestuurlijke fusie

Politiek

De afgelopen dagen is er veel nieuws geweest in lokale dagbladen over een mogelijke fusie van de gemeente Druten en de gemeente Wijchen.

Ook onze partij is gevraagd naar onze mening. In dit stadium zijn wij echter van mening dat wij nog niet over kunnen gaan tot besluitvorming en het innemen van standpunten bij dit soort belangrijke beslispunten en dan vooral om de volgende redenen:

Als lokale partij met diepe wortels in de Drutense en Puiflijkse samenleving hebben wij van oudsher een grote binding met onze achterban. Momenteel hebben wij onze achterban geïnformeerd over een mogelijk fusieproces en zijn wij bezig met verdere raadpleging van onze achterban met betrekking tot de:

  • v Resultaten van de evaluatie van de werkorganisatie Druten-Wijchen (ambtelijke fusie);
  • v Tevredenheidspeiling onder inwoners en ondernemers;
  • v Voor- en nadelen van een bestuurlijke fusie met de gemeente Wijchen naar aanleiding van een

raadsbrede motie vanuit de gemeenteraad van Druten en de gemeenteraad van Wijchen.

Het proces van raadpleging van onze achterban loopt momenteel nog door, zodra we de visie van onze achterban hebben op een mogelijke fusie zullen we dat meenemen in onze beraadslagingen.

Op 7 juli 2020 vindt er een gezamenlijke informatiebijeenkomst plaats van de gemeenteraden van Druten en Wijchen. Daar willen wij ons als partij verder laten informeren.

Voordat we over gaan tot besluitvorming over een mogelijke bestuurlijke fusie zijn wij tevens van mening dat er eerst voldaan moet worden aan de volgende voorwaarden:

  • Frequente communicatie naar inwoners en ondernemers over het proces van een mogelijke fusie door de gemeente Druten;
  • Een onafhankelijke onderzoek naar de voor- en nadelen;
  • Draagvlakmeting onder de inwoners van Druten ten aanzien van een bestuurlijke fusie;
  • Borging van het niveau van dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers en behoud van het voorzieningenniveau binnen alle kernen van onze gemeente.

Wij willen als partij zorgvuldig omgaan met plannen rondom een mogelijke bestuurlijke fusie en geen overhaaste beslissingen nemen op basis van emotie maar op basis van feiten.

Wij vinden bovenal (of er nu wel of geen fusie komt) dat het niveau van dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers geborgd en nog verder verbeterd moet worden. Dit geldt ook voor het voorzieningen niveau in alle kernen van onze gemeente.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze inwoners en ondernemers door onze gemeente van tijd tot worden geïnformeerd over het proces van een mogelijke bestuurlijke fusie.

Hiervoor gaan we met onze coalitiepartners een raadsbreed verzoek indienen.