Logo demaasenwaler.nl

Maatregelen tegen gevolgen van bespuiting in de gaarden

DEEST - Burgemeester en wethouders van Druten besloten eind februari een omgevingsvergunning af te geven voor de bouw van veertien woningen in De Gaarden in Deest. Om precies te zijn op de percelen Obsidiaan 16 tot en met 30, Grind 1 en 3 en Kiezel 2 tot en met 8.

Tegen dit besluit is één inwoner van Deest in beroep gegaan bij de rechtbank Gelderland. Het beroep is (nog) niet voorzien van beroepsgronden, maar gelet op de inhoud van de zienswijze is de verwachting dat de indiener zal aanvoeren dat hij door het bouwplan in de uitoefening van zijn bedrijf (een fruitboomgaard) geschaad zal worden.

Voorwaarden

Het college besloot daarom de omgevingsvergunning te herstellen door er voorwaarden in op te nemen die ervoor zorgen dat de indiener niet in zijn belangen geschaad wordt, en waarbij voor de te bouwen woningen een goed woon- en leefklimaat wordt gegarandeerd.

De veertien woningen mogen worden gerealiseerd op voldoende afstand van de naastgelegen boomgaard. 'Of,' zo zegt B&W: 'Er moeten voldoende maatregelen worden genomen om eventuele gevolgen van bespuiting in de boomgaard tegen te gaan.'

Maatregelen

Daarom wordt er tussen de boomgaard en de woningen een weg gerealiseerd. Daarmee wordt een minimale afstand van 11,5 meter tot de boomgaard gegarandeerd. Om helemaal te voorkomen dat eventuele bestrijdingsmiddelen, die de boer in zijn boomgaard zou kunnen gebruiken, naar de woningen drijven, moet er ook een wintergroene windhaag aangeplant worden.

De beplanting dient aan specifieke kenmerken te voldoen, om de gevolgen van bespuiting verder te voorkomen. De haag moet hoger zijn dan de fruitbomen, bladhoudend en minimaal 0,50 meter dik.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!