Ook de zomer van 2018 was erg droog.
Ook de zomer van 2018 was erg droog. Foto: Reinier Jansen

Droogte in Maas en Waal

Politiek

MAAS EN WAAL - Waterbedrijf Vitens luidt de noodklok: er dreigt een watertekort. Afgelopen zondag riep het waterbedrijf inwoners van met name Gelderland en Overijssel op zuinig te doen met drinkwater. Door het warme weer is het waterverbruik enorm toegenomen. Vitens vraagt inwoners om zo kort mogelijk te douchen, de tuin niet te sproeien en geen zwembaden te vullen.


Volgens de droogtemonitor van het KNMI is het momenteel zelfs droger dan het recordjaar 1976. Het is het derde droge jaar op rij. In 2018 was de droogte net iets minder dan in 1976. In 2019 was het minder droog, maar kampte de natuur met de gevolgen van 2018. Het is nog nooit zo vroeg in het jaar zo droog geweest. Nooit eerder hebben we grasmatten al in het voorjaar zo zien verkleuren.

Politieke agenda

Het CDA Gelderland heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over het watertekort. De droogte heeft op zowel de natuur als landbouw enorme effecten. Er moet volgens het CDA een goed en integraal plan komen dat de maatregelen beschrijft om daar serieus stappen in te zetten. Het is volgens de partij hoog tijd om beter na te denken over waterbeheer en het omgaan met periodes van droogte én periodes van veel water. Dat vraagt om een gedetailleerde aanpak om water te sparen en vast te houden in tijden van droogte.

Het CDA denkt daarbij aan beschermende maatregelen tegen de zon in bewoonde gebieden, meer groen om hitte-effecten tegen te gaan, het beïnvloeden van het gedrag van inwoners van Gelderland en het afkoppelen van regenwater van het riool. Ook kan worden gedacht aan het herinrichten van gebieden en veranderingen in het land- en bodemgebruik voor een klimaat robuust bodemsysteem. Niet alleen voor periodes van droogte maar ook om voorbereid te kunnen zijn wanneer er sprake is van grote hoeveelheden water in korte tijd door flinke onweersbuien.

Voor de komende dagen wordt neerslag verwacht. Hopelijk voldoende om het watertekort weer aan te vullen. Meer informatie: www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/droogtemonitor.