Biologische pluimveehouderij Kalisvaart.
Biologische pluimveehouderij Kalisvaart. Foto: Martine Kalisvaart

Biologische landbouw zoekt naar gesloten kringloop

Algemeen

Agrarisch Geluid van ZLTO Maas en Waal

Door Jeannette van Rossum

HORSSEN - Het natuurlijke gedrag van kippen, ze zijn gek op scharrelen, helpt de boer om op een biologische manier te werken. Na beweiding met koeien, zorgen scharrelende kippen ervoor dat het gras en het bodemleven zich zo natuurlijk mogelijk herstelt. De dieren verspreiden restjes voedsel en koeienmest. Zo hebben de kippen een comfortabel en vooral natuurlijk bestaan, en het maakt de kringloop verder sluitend. Een mobiele kippenkar zorgt voor hun huisvesting.

Sinds enkele maanden hebben biologische veehouders Piet en dochter Reina Kalisvaart op hun biologische 'MelkveehouderEI' een verrijdbare kippenkar. Zo’n 250 legkippen en drie hanen verblijven dag en nacht in een moderne 'woonwagen'. Op de bovenverdieping kunnen ze eten, drinken, eieren leggen in speciale legnesten en op stok gaan. De benedenverdieping is voor het scharrelen. Ze krijgen er speciaal voer tegen de verveling. Overdag mogen ze ook los de wei in.

Deze kar wordt steeds verplaatst naar het stuk weiland waar de koeien enkele dagen eerder hebben gelopen. De kippen eten gras, kruiden en wormen, en krabben bovendien de mest van de koeien uit elkaar, op zoek naar larven en insecten. Dit is niet alleen een gevarieerde en natuurlijke aanvulling in het voedingspatroon van de kippen, het zorgt ook voor een goede verspreiding van de voedingsstoffen uit de mest over het weiland. Het bodemleven kan de mest op deze manier namelijk beter omzetten in stoffen die de planten nodig hebben voor hun groei. Zo dragen de kippen dus bij aan een gezonde bodem en een gesloten kringloop.

Piet en Reina waren niet speciaal op zoek naar deze manier van kippen houden. 'Dit concept kwamen we bij toeval tegen op de bio-beurs en het paste heel goed in onze bedrijfsvoering. Zo wilden we het gaan doen, biologische melkvee- en kippenhouderij ineen', aldus Reina. 'We streven een zo natuurlijk mogelijke manier van leven voor onze dieren na. Goed zorgen voor de dieren en onze omgeving vinden we belangrijk. Daarom schakelde Piet al in het jaar 2000 over op biologische teelt. Goed voedsel produceren op een eerlijke manier. Niet grootschalig, maar duurzaam en diervriendelijk. Geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en een minimaal gebruik van antibiotica. Ons bedrijf is er helemaal op ingericht. Met een grote huiskavel lopen de koeien veel buiten. We houden zo optimaal rekening met dierwelzijn en milieu. Daar voelen we ons goed bij en daarin zien we toekomst.'
Toen vader en dochter Kalisvaart begonnen met kippen houden, kregen ze te maken met de ophokplicht voor pluimvee. Daarna gooide het coronavirus roet in het eten. Bij de consument bracht het echter ook bewustwording en herwaardering van goed voedsel.