Logo demaasenwaler.nl

Babbels: Kleurloos

Nu de ergste corona ellende wat wegebt, is er zowaar ruimte voor ander en leuker nieuws. Dit jaar bestaat Beuningen namelijk 40 jaar… Hiep hiep hoezee! Dat klonk inderdaad cynisch, want de wijze waarop dit jubileum wordt gevierd is weer zo typisch kleurloos en leeg.

Het gemeentehuis heeft namelijk voor alle kinderen een kleurplaat met daarop als stralend middelpunt burgemeester Daphne Bergman. Als de kids hun ouders hebben gevraagd wie die mevrouw is, kunnen ze ook checken of dat gebouw achter haar het gemeentehuis moet voorstellen.
Het ziet er op papier nog lelijker uit dan in werkelijkheid. Met pijn en moeite valt er verder de Beuningse molen op te ontdekken. Of is het die uit Winssen? Maar waar zijn de andere dorpen? De Ewijkse brug? De sluis bij Weurt?

Aan de kleurplaat zit een wedstrijd die Daphne zelf aankondigde in het knulligste vlogje dat ik in tijden heb gezien. Compleet met zwarte rouwbalken aan de zijkant omdat ze de camera niet overdwars hadden gehouden. Natuurlijk verwacht ik van de burgemeester geen flitsende, catchy video in de stijl van Enzo Knol, maar dit is zelfs Beuningen onwaardig.

En waarom toch zo’n hopeloos ouderwets iets als een kleurwedstrijd? Als oubolligheid de trend is, hou ik m’n hart vast voor de jongerenactiviteiten, dat wordt zeker zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen?

Gaan de volwassenen veertig jaar Beuningen vieren met een korenavond, midgetgolf of een lezing bij de plattelandsvrouwen? Je zou bijna de lockdown missen.

En dat terwijl er zoveel wél leuke dingen te verzinnen zijn: 40 gesprekken met markante inwoners in een (e-)boek met website. Een mooie documentaire (in breedbeeld) van 40 minuten over de geschiedenis van Beuningen. Een expositie van 40 mooie foto’s op bijvoorbeeld kasteel Doddendael enzovoort.

Een brainstorm van 40 minuten via Zoom met een paar creatieve mensen was voldoende geweest. Maar ja, zelfs Zoomen lukt niet op het gemeentehuis bleek al eerder. Laat staan inzoomen op creatief jubileren.

Patrick Huisman

Meer berichten