Logo demaasenwaler.nl
Tijdens het 20 jarige jubileum van de Harten 4 Groep op 5 september 2015 ontvingen Ton Hendrix (L) en Fons van den Donk de Zilveren Erepenning van de gemeente Beuningen.
Tijdens het 20 jarige jubileum van de Harten 4 Groep op 5 september 2015 ontvingen Ton Hendrix (L) en Fons van den Donk de Zilveren Erepenning van de gemeente Beuningen. (Foto: Ger Loeffen)

Vijfde lustrum Harten 4 Groep Beuningen

BEUNINGEN - De Harten 4 Groep is een vereniging in Beuningen die zich inzet voor ‘het bevorderen van de onderlinge maatschappelijke contacten en het bevorderen van het Beuningen Gevoel’. Mannen en vrouwen die zich sinds 1995 inzetten voor het welzijn van de ‘Minse’ van Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. De club bestaat binnenkort 25 jaar. Het had een groots feest moeten worden voor alle 130 leden en hun partners.

Ton Hendrix, medeoprichter van de club duikt in de archiefkast met verslagen van vergaderingen, gespreksnotities, notulen, folders, bonnetjes en facturen. De Harten 4 Groep heeft in die vijf lustrums veel betekend voor de gemeente Beuningen. Zo is de club initiatiefnemer van het succesvolle schaatsfestijn Beuningen On Ice en oprichter van café De Zaak, heeft de club de doortocht van de Vierdaagse door Beuningen en Weurt een oppepper gegeven, vaart het voetveer H4 De Weerder tussen Beuningen en Slijk-Ewijk en werd in 1998 de fundering gestort voor de uitreiking van de gemeentelijke Sportprijs.

Muziektempel

‘Heel jammer dat de muziekkoepel niet is doorgegaan’, mijmert Hendrix, kijkend op een tekening van een prachtige art-deco muziektempel waar ze zelfs in de Zuid-Franse stad Valence een puntje aan kunnen zuigen. ‘Het had een middelpunt kunnen worden van muzikale en culturele openluchtactiviteiten. Maar het kan nog steeds’, voegt hij er onmiddellijk aan toe en meteen gaan de ogen van Hendrix fonkelen. Als iemand het ‘Beuningen gevoel’ in zich heeft is het deze man. Terecht dat hij en zijn ‘soulmate’ Fons van den Donk tijdens de viering van het vierde lustrum door de gemeente Beuningen werden onderscheiden.

Avondcruise

Tot nu toe heeft de club elk lustrum gevierd. Zo was er in 2005 een openluchtfeest op het Asdonckterrein, en werd het derde lustrum, in 2010, gevierd in Slot Doddendael in Ewijk. Voor het vierde lustrum monsterden de leden en partners aan op de Jules Verne voor een avondcruise op de Waal en Rijn. ‘Voor dit jaar hebben we alle reguliere bijeenkomsten voor onze leden ‘on hold’ gezet,' vertelt huidig voorzitter Jan Derksen desgevraagd, ‘dus ook de organisatie van het vijfde lustrumfeest. Het is ongepast en bovendien niet toegestaan dit jaar een feestje te houden. We gaan nog meer dan in de afgelopen jaren enkele goede doelen extra ondersteunen, zoals de voedselbank.’

Extra kleur

Na 25 jaar bestaat de Harten 4 Groep louter uit ondernemers. Dat wordt door een aantal huidige leden wel enigszins als een ‘versmalling’ gezien. In de eerste jaren waren ook niet-ondernemers lid. Het lidmaatschap van deze mannen en vrouwen, die zich in het maatschappelijk veld bewogen, maakte de club meer dan nu een afspiegeling van de samenleving en gaf de vereniging extra kleur.
Wellicht een impuls en taak voor het zittend bestuur: het uitdragen van het 'Beuningen gevoel' is tenslotte niet alleen voorbehouden aan ondernemers. Ook kunstenaars, mensen uit de zorg- en welzijnssector, journalisten, leerkrachten, politici, lokale bestuurders en pleitbezorgers van een duurzame samenleving kunnen hieraan zeker een bijdrage leveren. Het zou een verzekering kunnen zijn voor vele volgende lustrums.

Door Ger Loeffen

Meer berichten