Logo demaasenwaler.nl

Financieel misbruik van ouderen onderschat probleem

WEST MAAS EN WAAL - Sinds vorige week is de Lokale Alliantie West Maas en Waal Veiliger Ouder Worden officieel opgericht. Dit samenwerkingsverband verdiept zich in financieel misbruik van ouderen, en probeert daar actief iets aan te doen.

Misbruik komt vooral voor bij alleenstaande ouderen die afhankelijk worden van anderen. Een aardige neef, goede vriend, of oom die helpt met internetbankieren via een machtiging. Vrijwel altijd gaat dat goed, maar soms is het moeilijk om de verleiding van een goedgevulde bankrekening te weerstaan. Dat kan variëren van het opnemen van een incidenteel bedrag tot het volledig plunderen van iemands financiën.

Schaamte

Bij ontdekking durven ouderen uit schaamte niet altijd aangifte te doen. Het is belangrijk om dit wél te doen, zegt wethouder Bert van Swam, die een warm voorstander is van de Lokale Alliantie. ‘We hebben de handen ineengeslagen met verschillende organisaties, die gezamenlijk of apart de mogelijkheid hebben om op te treden. Soms komen signalen binnen via vrienden, of via de bank, dat er iets niet oké is, omdat er bijvoorbeeld onverklaarbare betalingsachterstanden ontstaan.'

'Iedereen die denkt dat er iets niet klopt - familie, buurtgenoten, de bank - kan de Lokale Alliantie West Maas en Waal inschakelen’. De aangesloten partijen bij de Alliantie trainden zich in het leren herkennen van signalen bij ouderen. Ook gaan ze preventief te werk met tips aan ouderen om financieel misbruik te voorkomen.

Melden van een vermoeden van financieel misbruik

Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door Veilig Thuis in te schakelen. Deze organisatie is 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 2000. Men kan ook terecht bij VraagWijzer West Maas en Waal, via telefoonnummer 0487 790 790. Of een mail sturen naar info@vraagwijzerwmw.nl of naar veiligouderworden@westmaasenwaal.nl

Over de Lokale Alliantie West Maas en Waal

Gemeente West Maas en Waal richtte met de volgende samenwerkingspartners de Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden op: Sociom, GGD Gelderland-Zuid, Rabobank Oost-Betuwe, Sterker sociaal werk, Schouten Budget Consultancy, Zorgbelang Brabant/Zeeland, Zorggroep Maas en Waal, woonstichting De Kernen, ZZG Zorggroep en VraagWijzer. Meer informatie vindt u op www.westmaasenwaal.nl/lokale-alliantie..

Door Addy de Meij

Meer berichten