Jaap van Doorn bouwt molen De Haag met Meccano.
Jaap van Doorn bouwt molen De Haag met Meccano. Foto: Ger Loeffen

Molen De Haag van Meccano

Algemeen

BEUNINGEN - Elke vrijdag is Jaap van Doorn te vinden in molen De Haag in Beuningen. Niet om te malen, dat laat hij aan molenaar Nic Veenman over. Jaap is bijna een jaar geleden begonnen met het bouwen van een schaalmodel van de bekende standerdmolen aan de Molenstraat. 'Het duurt nog wel een paar jaar voordat 'ie af is', lacht hij.

Jaap bouwt wekelijks twee en een half uur aan het schaalmodel met een verhouding van 1 op 12. Het materiaal waaruit de molen wordt gemaakt is heel bijzonder: Meccano, het bekende montagespeelgoed dat 120 jaar geleden werd uitgevonden door de Engelsman Frank Hornby. Voor honderdduizenden jongens was het halverwege de vorige eeuw hét speelgoed en hun eerste kennismaking met techniek en knutselen.

Jaap had al ooit een reuzenrad gebouwd van de bekende rode en groene stalen strips. Toen Nic Veenman dit zag ging bij hem een belletje rinkelen. Thuis op zolder had Veenman enkele dozen Meccano staan. Wat zou het mooi zijn als van dat oude speelgoed 'zijn' molen nagebouwd zou kunnen worden. En aangezien Jaap al als vrijwilliger bij de molen werkte was het project snel geboren. 'Met de originele Meccano werk ik het liefst', zegt Jaap. 'Er zijn nu nog steeds andere merken die soortgelijk materiaal maken, maar het oude spul is steviger. Bovendien zitten er verschillen in', vervolgt hij. 'Van andere merken passen de gaatjes niet op die van Meccano. Alleen het merk Temsi is uitwisselbaar.'
Dat Jaap al een flink eind gevorderd is met de bouw is mede te danken aan het lesboek van molen De Haag. In het naslagwerk staan minutieus alle onderdelen van de Beuningse molen afgebeeld. 'Maar soms moeten we toch iets opmeten, en gaan we met de duimstok de molen in', aldus Nic. 'Als hij klaar is zal de molen ongeveer een meter hoog zijn', schat Jaap in. 'Het probleem is alleen dat ik wat materiaal tekort kom', vervolgt hij.

Wie op zolder nog Meccano heeft liggen, kan zich melden via tel. 024-737 03 23 (molen) of 06-38 04 77 15 (molenaar).