Geert Vonk.
Geert Vonk. Foto: Maik Jansen

De Maas & Waler dat ben ik: Geert Vonk

Algemeen De Maas&Waler dat ben ik

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                 Geert Vonk
Leeftijd:                 53 jaar
Woonplaats:         Druten

‘Ken je Zaal Sterrebos in Wijchen? Nou, daar ben ik geboren, toen het nog Zaal Vonk heette. In 1908 besloot mijn opa daar een horecabedrijf te starten, dat nu in handen is van Geert Sanders. Als mijn vader niet overleden was toen ik net een jaar of acht was, en dus nog veel te jong om de zaak over te nemen, zou het goed kunnen dat ik ook voor een beroep in de horeca had gekozen.’

Het bakkersvak

Door een vriendje, wiens ouders thuis een bakkerij hadden, kwam Geert Vonk al vroeg in aanraking met het bakkersvak. ‘Rond mijn twaalfde jaar kon je mij daar ieder vrij uurtje vinden. Ik werd besmet met het bakkersvirus, en heb uiteindelijk mijn droom kunnen verwezenlijken. Echt, daar heb ik tot nu toe nog geen moment spijt van gehad, want brood en bakken, ja, dat is gewoon mijn lust en mijn leven.’

Eigen bakkerij

Na de brugklas ging Geert naar de LTS Dr. Poels in Nijmegen om bakken en consumptieve technieken te leren. ‘Ik was zestien toen ik als leerling bakker aan de slag kon bij bakkerij Van IJzendoorn in Nijmegen. Daarna werkte ik bij een reeks andere bedrijven, totdat ik in 1989 de kans kreeg bakkerij Willems in Druten over te nemen. Zodoende werd ik op mijn tweeëntwintigste niet alleen eigenaar van een bakkerij, maar ook Drutenaar. Ik weet nog wel dat sommige klanten in die beginperiode dachten dat ik het nieuwe hulpje was…’

Geert startte de overgenomen onderneming alleen, met een verkoopster voor in de winkel. Zijn vriendin Yvonne, die inmiddels zijn echtgenote is, studeerde nog en kwam in de weekenden naar Druten om mee te helpen in de zaak. ‘Ja, als je dan nu kijkt naar hoe het zich allemaal ontwikkeld heeft: tegenwoordig werken er 30 mensen in onze bakkerij en is mijn vrouw mijn zakenpartner.’

Crackers

Na enkele jaren wilde Geert echter wel iets anders, iets nieuws opstarten. Hij verkocht zijn bedrijf, maar het liep allemaal volkomen anders dan gepland. ‘Helaas overleed John Wijkniet, aan wie we de zaak hadden verkocht, in 2014. Door deze droevige gebeurtenis waren wij in juni 2015 weer terug in onze oorspronkelijke bakkerij. Gelukkig voelde het direct weer als vanouds. Het was dan ook niet moeilijk er opnieuw vol enthousiasme voor te gaan. Het werd gaandeweg wel drukker, want ondanks het plan wat meer rust in ons leven te brengen is dat niet echt gelukt. We hebben nu namelijk twee bedrijven. In 2012 zijn we begonnen met het maken van crackers op maat, samen met Wilco Klaassen Qrackers BV in Puiflijk. Toch hou ik nog wel eens wat tijd over hoor’, lacht Geert met een veelzeggende uitdrukking op zijn gezicht. ‘Als ik af en toe eens een uurtje heb, wandelen we graag over de dijk en door de uiterwaarden. En sinds kort verken ik Maas en Waal op de me-mover. Bovendien steken we soms de barbecue aan, want koken vind ik erg leuk.’

Dorpscentrum

‘Ik vind het belangrijk dat we in Druten een mooi centrum hebben en vooral ook houden. Daarom zat ik ook in de centrumcommissie toen er onderhandeld werd over de herinrichting van het dorpscentrum. Nee, het viel toen nog niet mee alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, maar uiteindelijk vind ik het resultaat, dat ik vanuit mijn woning aan het Ambtshuisplein deels kan zien, zeer de moeite waard.’
Geert looft de onderlinge samenwerking tussen de Drutense ondernemers, die telkens weer iets nieuws verzinnen om klanten te trekken. Plantenbakken, vlaggetjes, feestverlichting, verzorgd en opgehangen door vrijwilligers, maken van het dorp een aangenaam winkelhart. ‘En niet te vergeten het project op de Veerdam. Daarbij promoten en ondersteunen vijftig ondernemers gezamenlijk het toerisme in Druten. Kijk, het is dat fijne gevoel van saamhorigheid dat mij zo aanspreekt. Mede daardoor denk ik dat de klanten de winkeliers trouw blijven en hen de klandizie gunnen. Zeker nu in deze onzekere coronatijd is het belangrijk aan de plaatselijke winkeliers te denken. Dat gevoel van samen zijn, samen iets doen, samen iets ondernemen, dat gevoel hoort denk ik echt bij ons Maas en Walers. Als ik na een vakantie weer door Druten rijd ben ik blij dat ik hier woon!’

Door Ton van Hulst