Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Fusie visie

“De afstand tussen de dorpen Druten en Wijchen is zo’n 20 kilometer, daarom moeten beide gemeenten niet fuseren!”

Zie hier het meest steekhoudende argument van Leo Herms, raadslid van Wijchen Lokaal en felle tegenstander van de beoogde fusie. Volgens de website van zijn partij kan je “politiek gezien geen betere hebben” dan Leo. Hij spreekt namelijk “Jip en Janneke taal, zodat het voor iedereen duidelijk is wat hij bedoelt.”

Iedereen behalve ondergetekende, kennelijk. Want, waarom valt er niet te fuseren met een gemeente waarvan één van de kernen 20 kilometer verderop ligt? Denkt Leo soms dat het gemeentehuis, het zwembad en het treinstation naar Druten verplaatst wordt? Of dat de vierdaagse voortaan niet meer door Wijchen gaat, maar door Druten? Voor inwoners van Wijchen verandert er, behalve een betere gemeentelijke dienstverlening, helemaal niets.

Deze hele kwestie kwam weer in het nieuws nadat een ongetwijfeld veel te duur onderzoeksbureau concludeerde dat Druten en Wijchen binnen een aantal jaren het beste kunnen fuseren. Ambtelijk gezien is er nu al een fusie, om ook in politiek opzicht te gaan samenwerken is de meest logische volgende stap. Zo goed als de gehele gemeenteraad van Druten heeft die keuze al gemaakt, nu moet Wijchen alleen nog tot die conclusie komen. Maar dat is onvermijdelijk, hoeveel Jip en Janneke retoriek Wijchen Lokaal ook gebruikt.

Als de fusie tussen Wijchen en Druten een feit is, blijft Beuningen als klein, lelijk eendje over. Ingeklemd tussen Nijmegen en de nieuwe fusiegemeente, roepend dat ze het heus heel goed doen alleen. Dat die zelfstandigheid alleen maar voordelen heeft, echt wel!

En dat klopt ook. Voor nog een jaartje of vijf maximaal, dan gaat het echt niet meer. En dan valt er niks meer te eisen of te onderhandelen. Ergens tussen 2025 en 2030 wordt Beuningen opgeslokt door Nijmegen of Wijchen/Druten. En de inwoners? Die hebben het nakijken.

Dankjewel, Beuningen Nu & Morgen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten