Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Woningsdag

Mensen met allergieën hebben ’t in deze coronacrisis lastig. Zelf heb ik geen hooikoorts, maar ik krijg wel direct jeukpukkels en uitslag als de naam van afvalverwerker DAR valt.

In het pre-pandemietijdperk hield ik u via deze stukjes op de hoogte van mijn strijd tegen DAR en de gemeente Beuningen.
We steggelen al maanden over de vraag of ze het recht hebben met hun vieze vingers in mijn afval te graaien om te zien of ik de boel wel goed scheid.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de kwestie nog in behandeling, maar daar zijn ze momenteel vast drukker met het beoordelen van de aanstaande corona-app. En dat brengt me via een bruggetje toch weer bij de DAR.
Nu we met z’n allen netjes zoveel mogelijk thuisblijven, gaan veel mensen klussen, wat onherroepelijk afval oplevert dat ons massaal richting de milieustraten brengt. Van de nood een deugd maken, het heeft wel wat.

De DAR denkt daar anders over. Burgers worden via schreeuwende banners op hun site opgeroepen weg te blijven. De milieustraat is zelfs op feestdagen als komende Koningsdag gesloten. Waarom? Winkelpersoneel, (thuis)zorgmedewerkers en pakketbezorgers lopen inderdaad een zeker risico, maar de DAR?

Alles gaat automatisch met je pasje, geen medewerker hoeft anderhalve meter in de buurt te komen. Dat deden ze vóór het coronavirus al amper, als je hulp nodig hebt, is er niemand. Nee, het milieustraatpersoneel loopt vooral het risico dat ze het druk krijgen. Maar daar krijg je voor zover ik weet geen corona van.

Burgers moeten zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’, maar bedrijven mogen daar best een beetje bij helpen. Gooi die milieustraten vaker en langer open. Dan zijn er minder mensen dicht op elkaar (die overigens keurig wachten in de auto zag ik) en kunnen wij ons in en om huis vermaken met klussen en tuinieren.

Iedere zondag en ja ook op koningsdag! Dan maken we er écht een woningsdag van.

Door Patrick Huisman

Meer berichten