Start aanleg fietspad langs Ravensteinseweg in Wijchen

Algemeen

Na de zomer start de aanleg van een fietspad langs de drukke Ravensteinseweg in Wijchen. Het nieuwe fietspad zorgt voor een veel veiligere situatie.

Voor de aanleg van het fietspad heeft de gemeente een extra strook grond aangekocht, zodat er slechts een paar bomen gekapt hoeven te worden. Het eventueel kappen van een aantal bomen, heeft tot doel om een verkeersveilige aansluiting met de Vormseweg te realiseren. Eerder stelde de fractie van de PvdA de vraag aan het college of zij bereid is het fietspad alsnog buiten de groene verbindingszone aan te leggen. Naar aanleiding van die vraag is de gemeente Wijchen een onderzoek gestart en in gesprek gegaan met de grondeigenaar. Met als uitkomst dat het fietspad wat verder van de openbare weg wordt aangelegd, zodat de bomenrij kan blijven staan.

Maatregelen flora- en faunawet

De gemeente Wijchen neemt een aantal maatregelen om de flora en fauna zo min mogelijk te verstoren met de aanleg van dit fietspad:

  • De wildpassage wordt doorgetrokken, zodat de das, steenmarter en bunzing veilig hun route kunnen vervolgen.
  • Voordat de bomen gekapt worden, is er een check op de aanwezigheid van eekhoorn en nesten. Sowieso worden de bomen buiten het broedseizoen gekapt.
  • Vervolgens controleert de gemeente voor de start van de aanleg van het fietspad weer of er zich dieren hebben gehuisvest.

Ondertussen is de gemeente in overleg met de provincie Gelderland om te bepalen welke vergunningen eventueel aangevraagd moeten worden of welke meldingen mogelijk gedaan moeten worden ten aanzien van de natuurwetgeving.

Voor een veilige situatie

Het doel van de gemeente Wijchen is om een veiligere situatie voor mens en dier te creëren langs de drukke Ravensteinseweg. Verwachting is dat het fietspad dit najaar is gerealiseerd en in gebruik genomen kan worden.