Huub Theunissen.
Huub Theunissen. Foto: Paul Theunissen

In memoriam Huub Theunissen

Algemeen

11-08-1930  - 24-03-2020

Huub Theunissen was één van de oprichters van De Waalkanter. In die tijd werkten de ouders van de huidige eigenaar van de Maas&Waler, Jeroen Pannekoek, intensief samen.

In 1960 kwam Huub Theunissen met zijn gezin in Druten wonen. De eerste contacten die hij in Maas en Waal had, waren de slagers en thuisslachters, verspreid door heel Maas en Waal. Hij heeft in Maas en Waal het keuren van vee en vlees opgezet. Door dit werk kreeg hij regelmatig een lekker stuk vlees of pens voor de hond. Thijs Vos schreef hierover een mooi stukje in de Maas & Waler van januari 2015. Als kind zijnde had hij bijzondere herinneringen aan 'een keuje die aan de ladder van het schuurtje hing'.

Rond 1970 begon Huub met de voorloper van De Waalkanter, Het keujesbladje. Deze werd gemaakt aan de keukentafel met een stencilmachine en een nietapparaat. Huub en Leo van Ooijen wilden het professioneler aanpakken. Er kwam een metamorfose en dit werd De Waalkanter. Samen met Leo van Ooijen, Johan en Riekie Pannekoek en Wil van den Dobbelsteen als eindredacteur werd de uitdaging voor een echte krant aangegaan. In eerste instantie werd de krant verspreid in Druten, en na verloop van tijd ook in de rest van Maas en Waal. Het werd een wekelijkse huis-aan-huiskrant, van sluis tot sluis, met een oplage van maar liefst 35.000.

De eerste Waalkanter verscheen op 13 december 1973, de laatste uitgave onder Huubs hoede verscheen op 23 december 1997. Met tomeloze inzet en ontzettend veel plezier informeerde Huub mensen over wat er zich afspeelde in de regio. De contacten die hij door heel Maas en Waal opdeed, werden een belangrijk deel van zijn leven.
Hij was ieder jaar aanwezig op de Leste Mert in Druten om het vee te keuren, om daarna een kom heerlijke erwtensoep te nuttigen. Huub Theunissen was voorzitter van de Bond van Keurmeesters. Vanwege zijn inzet voor deze vereniging ontving hij in 1990 een koninklijke onderscheiding. Als voorzitter van het witgele kruis heeft hij ook veel contact gehad met wijkverpleegkundigen in Maas en Waal. Tussen 1988 en 1990 werkte hij mee aan de fusering van een aantal lokale witgele kruisverenigingen naar regionale kruisverenigingen.

De geboren Maastrichtenaar vond zijn thuis in Maas en Waal. De verhalen die hij de laatste jaren van zijn leven vertelde, gingen over de mensen uit Maas en Waal en de geweldige tijd die hij daar heeft gehad. Na zijn pensionering keerde hij terug naar Limburg. Huub overleed op 24 maart 2020 in zijn eigen huis in Mook.