Afgelopen donderdag werd de iconische lindeboom in Puiflijk verplaatst.
Afgelopen donderdag werd de iconische lindeboom in Puiflijk verplaatst. Foto: John van Gelder

Iconische 'dorpslinde' verplaatst

Algemeen

PUIFLIJK - Een van de meest karakteristieke plekken van Puiflijk heeft sinds afgelopen week een ander uiterlijk. De iconische 'dorpslinde' op de kruising Koningsweg/Houtsestraat/Meerstraat is ter verbetering van de verkeersveiligheid verplaatst. De beeltenis van een tabaksnijder, een uit brons gegoten standbeeld, krijgt binnenkort een nieuwe plek ter hoogte van het naastgelegen café De Linde. Beeld en boom waren samen bijna dertig jaar bijzonder bepalend voor het Puiflijkse straatbeeld.

De geschiedenis van de Puiflijkse lindeboom gaat overigens veel verder terug. Sinds mensenheugenis markeert een lindeboom de bekende driesprong. Een eerder exemplaar, eeuwenoud, sneuvelde door ziekte. De huidige boom, wederom een blikvanger, maakte de ontstane lege plek enkele tientallen jaren geleden goed.

Bij de oude boom stond in vroegere tijden een muziekkiosk, vaak gebruikt door plaatselijke fanfare Kunst Na Arbeid. De jongere variant kreeg gezelschap van kunstwerk De Tabaksnijder, een standbeeld ontworpen naar het voorbeeld van een foto van 'Hentje' Schiks, tabaksnijder in Puiflijk begin vorige eeuw. Het beeldhouwwerk werd gerealiseerd op infinitief van buurtvereniging De Gangmakers.

Verkeersveiligheid
Toen nieuwbouwwijk Tabaksveld, eveneens refererend aan het Puiflijkse tabaksverleden, verrees op de plek van voormalig meubelfabriek Delta achter de lindeboom, werd de driesprong een viersprong en nam het aantal verkeersbewegingen toe. De verkeersveiligheid kwam in het gedrang en jonge ouders klaagden steen en been, omdat het niet veilig zou zijn voor hun kroost om de straat over te steken, onderweg vanuit de wijk naar school.

Uitbater Antoon Mulders, van café De Linde, weet als geen ander hoe roekeloos soms op het verkeerspunt gereden werd. Hoeken uit stenen van zijn etablissement zijn het zichtbare bewijs dat automobilisten in het verleden rakelings de bocht om scheurden. Paaltjes dienden de laatste tijd als noodoplossing ter bescherming van de voormalige fruitboerderij, waar sinds 1885 een café wordt bestierd.

Protest
Overigens is niet iedereen blij met verplaatsing van de boom. Op straat klinken dan ook verschillende geluiden. Menigeen betreurt het feit dat wederom een plek die zo kenmerkend is voor Puiflijk verloren is gegaan. Onder hen Jan Reijnen, die zich in het verleden al meerdere malen, vaak met succes, inzette voor het behoud van dergelijk erfgoed. Met als argument dat de boom een verplaatsing mogelijk niet zou overleven, tekende Reijnen protest aan, helaas voor hem en anderen tevergeefs.

De huidige bestrating wordt binnenkort door de gemeente aangepakt. Op de voormalige plek van de lindeboom komt een meer overzichtelijk kruispunt terug, waarvandaan boom en beeld, het zij van elkaar gescheiden, nog steeds zichtbaar zijn en ook blijven.

Door Ruben Schiks