Logo demaasenwaler.nl

BuurtAED-actie in Viaductbuurt Wamel groot succes

WAMEL - In de Viaductbuurt hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 3 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie Patrick Maes: Tijdens het herstellen van een hartoperatie werd me duidelijk dat er in mijn eigen buurt nog geen openbare AED aanwezig was. Ik wist van het platform BuurtAED.nl en dit leek me een goede manier om dit toch voor elkaar te krijgen. Met hulp van enkele buurtbewoners zijn we huis-aan-huis ons verhaal gaan doen en de reacties waren zonder uitzondering enthousiast; letterlijk hartverwarmend! Meteen begonnen donaties, groot en klein, binnen te druppelen en al na drie weken hadden 49 donateurs het bedrag bij elkaar. Echt iets om, als buurt, trots op te zijn! Binnen enkele weken zal de AED nu aan een gevel in de Viaductstraat hangen en kunnen buurthulpverleners hem ophalen als dat nodig is.

Bij voldoende animo willen we nog een workshop reanimatie/AED organiseren voor buurtbewoners. Zij kunnen zich aanmelden door een mail naar pmaes73@gmail.com te sturen.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

Meer berichten