Jop en Marlon houden 1,5 meter afstand.
Jop en Marlon houden 1,5 meter afstand. Foto: Chantal Roest

Houd anderhalve meter afstand, wat betekent dat in de praktijk?

Algemeen

Tip: anderhalve meter, dat zijn twee armlengtes

De verscherpte oproep van minister-president Rutte was maandagavond zo helder als glas: houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Op visite, maar ook bij het boodschappen doen. Wat betekent dit in de praktijk?

Hier het antwoord op die vraag, overgenomen van de website van de Rijksoverheid.

Dagelijks leven
Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.

Op bezoek
Een kopje koffie bij je vriend(in)? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek op andere manieren contact, zoals (video)bellen, een kaartje of een berichtje. Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk.

Verjaardag
Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

Levensbehoeften
Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen. Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat.

Winkels, kapper, fysio
Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere 'contactberoepen' op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Kinderen
Kinderen kunnen buiten spelen, maar ook zij dienen grote groepen te vermijden.

Waarom is afstand houden zo belangrijk?

Door social distancing, ook wel sociale afstand genoemd, heb je minder contact met anderen of houd je afstand tot anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Heel veel mensen houden zich daaraan, wat erg verstandig is. Wie zich er niets van aantrekt, kan zichzelf en anderen besmetten. Premier Rutte noemde dat maandag asociaal.

Waarom afstand houden?
Afstand houden betekent dat je anderhalve meter (twee armlengtes) afstand houdt van elkaar om jezelf en anderen te beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je niest komen deze druppels zelden verder dan 1 tot 2 meter.

Moet ik thuis blijven?
De overheid zegt: Blijf zoveel mogelijk thuis, als het kan ook voor je werk. Je kunt nog boodschappen doen, eten afhalen of een ommetje maken, maar houd wel steeds die afstand tot anderen. Doe dit niet in een groep en houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter). Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Blijf altijd thuis als je verkouden bent, vaak hoest of koorts hebt. Bij koorts moet iedereen in het huishouden thuisblijven.

Wat kan ik nog meer doen?
Was je handen regelmatig. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Schud geen handen. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Kan iemand zonder symptomen het coronavirus overdragen?
Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk is. Maar het is onduidelijk of zij ook bijdragen aan de verspreiding van het virus. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.

Kan het coronavirus zich ook via de lucht verspreiden?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden.

Maatregelen kunnen wijzigen, kijk voor de actuele informatie op rijksoverheid.nl en rivm.nl.