Logo demaasenwaler.nl
Thuiswerken met het hele gezin.
Thuiswerken met het hele gezin. (Foto: Wendy van Veenendaal)

Thuisonderwijs en schrappen Centrale Eindexamens

MAAS EN WAAL - Nadat de scholen vorige week zondag sloten, en ook de horeca de deuren heeft moeten sluiten, kwam het kabinet afgelopen zondag met nieuwe, strengere, maatregelen. Inmiddels is ook bekend geworden dat de Centrale Eindexamens geschrapt zijn. En dat heeft de nodige impact op eindexamenleerlingen.

Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. 'En dat terwijl deze resultaten in de normale situatie de helft van je eindcijfer bepalen', aldus eindexamenleerling Linda van Haagen uit Beneden-Leeuwen. Ze zit in havo 5 van het Pax en staat er in principe 'goed voor'. Ze vindt het wel een raar idee dat ze zonder eindexamens 'gewoon slaagt'. 'Je werkt eigenlijk in je hele middelbare school carrière naar het examen toe. Aan de andere kant is het voor mij persoonlijk wel 'chill' om zo te slagen. Het scheelt een hoop leerwerk.' Overigens pakt het besluit van het kabinet niet voor al haar klasgenoten goed uit: 'Sommigen staan er niet zo best voor en hadden hun cijfers juist kunnen ophalen met het Centrale Eindexamen.'
Een ander direct gevolg van de coronacrisis is dat haar examentripje niet doorgaat. 'Ik zou 31 mei met zes vriendinnen naar Lloret de Mar gaan. Natuurlijk baal ik ervan dat dat niet doorgaat, maar gezondheid gaat voor.' Over het al dan niet doorgaan of verplaatsen van het eindexamengala heeft ze nog geen informatie ontvangen.
Ook voor haar mede-scholieren, studenten en basisleerlingen zijn er de nodige dingen veranderd. Zo komt de jaarlijkse Centrale Eindtoets voor groep 8 leerlingen ook te vervallen, en volgt iedereen sinds vorige week thuisonderwijs. Zij het via tastbare (werk)boeken, zij het digitaal.

Leerkrachten en docenten doen er alles aan om iedereen daarin zo goed mogelijk te faciliteren en te ondersteunen. Zij werden afgelopen week dan ook overladen met complimenten. Op hun beurt geven zij de leerlingen ook een pluim, voor de wijze waarop ze een en ander oppakken.

Kantoortafel
In veel huishoudens zijn niet alleen de kinderen, maar ook de ouders thuis aan het werk. Zo ook in huize Van Veenendaal in Druten, waar de eettafel inmiddels is omgetoverd tot centrale thuiswerkplek. 'We zullen het voorlopig op deze manier moeten oplossen, misschien wel tot aan juni', vertelt moeder Wendy via de telefoon. 'Om die reden ontbijten we tegenwoordig maar met een boterhammetje op de bank.' Gek is het wel, om met z'n vijfen aan deze kantoortafel te werken, geeft ze toe, 'maar ook best gezellig. Al schiet mijn eigen werk er nog weleens bij in.'

Door Aafke Labout

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!