Afbeelding
Foto: Stichting Marjolein Buis Sportief

Rolstoeltennisster Marjolein Buis traint thuis door voor Tokio 2020

Sport

BEUNINGEN – Rolstoeltennisster Marjolein Buis had op dit moment in de Verenigde Staten moeten zijn voor een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Net als alle topsporters zit de 32-jarige Beuningse op dit moment door het coronavirus echter thuis en moet zelf zien dat ze traint om fit te blijven. Zorgen maakt ze zich niet: “Het is wat het is.”

Buis was vorige week al in de Verenigde Staten voor een ander toernooi toen president Trump de grenzen dichtgooide voor vliegverkeer van en naar veel Europese landen. De volgende dag gelaste de Internationale Tennis Federatie (ITF) alle internationale toernooien tot en met 20 april af vanwege het coronavirus; inmiddels is die datum al opgeschoven naar 8 juni. “Het is een bizarre situatie”, erkent Buis, die halsoverkop terug naar Nederland vloog. “Het geeft zeker stress en onzekerheid, het is raar dat alle toernooien en trainingen ineens niet doorgaan, maar voor mij is het veel minder zwaar dan voor bijvoorbeeld alle artsen die de afgelopen weken bijna non-stop werken.”

Het feit dat alle toernooien tot begin juni zijn afgelast, geeft zelfs wat rust, erkent Buis: “Het maakt nu niet uit dat alle tennisbanen in Nederland dicht zijn. Als ik een maand niet tennis, heb ik nog altijd genoeg tijd om weer wedstrijdfit te worden.” De Gelderse rolstoeltennisster traint nu twee keer per dag in haar eigen huis met oefeningen van haar fysiektrainer. Ook heeft ze een hometrainer aangeschaft om binnen te fietsen. “En ik heb mijn handbike gerepareerd”, lacht ze. “Zolang je alleen op pad gaat, mag je nog naar buiten. Maandenlang heb ik niet kunnen handbiken, omdat ‘ie kapot was. Na een paar uurtjes zelf sleutelen doet alles het weer. Ik ben gelijk een rondje gaan rijden en ik moet zeggen: ik heb echt spierpijn. Ja, ik werk me nog steeds in het zweet.”

Paralympische Spelen

Maar toch: ze is rolstoeltennisster. En dan wil je ook tegen een bal slaan. Zeker dit jaar, waarin de Paralympische Spelen het grote doel zijn dat maar eens in de vier jaar langskomt. Voor Buis (32) zouden het haar laatste Spelen worden. Daarna zet ze een punt achter haar carrière. “Natuurlijk ben ik ermee bezig of Tokio 2020 wel of niet doorgaat”, erkent ze. “Ik had besloten in de maanden na de Spelen te stoppen, maar als er nu de hele zomer geen toernooien zijn én de Spelen worden uitgesteld tot volgend jaar, of zelfs 2022, heb ik mijn laatste wedstrijd misschien al gespeeld. Dan was de Australian Open (eind januari, red.) mijn laatste toernooi. Ik verwacht dat ik eind 2020 sowieso stop. De vraag is hoeveel toernooien ik nog ga spelen, of dat het nu al klaar is. Dat is een heel gek idee, maar ik houd er wel rekening mee.”

Grandslams

Een ander mogelijk gek idee: begin september ‘gewoon’ de Paralympische Spelen, direct gevolgd door de US Open, Roland Garros is al verplaatst van juni naar eind september en mogelijk wordt Wimbledon verzet naar oktober. Buis lacht bij het idee: “Als dát gebeurt, moet ik zorgen dat ik begin september heel fit ben. Dan kan ik in no-time paralympisch goud en drie grandslamtitels winnen. Dat zou een geweldig einde zijn van mijn carrière.”

Coronahulp Beuningen

Buis zit ook naast de twee trainingen per dag niet stil. Ze heeft samen met een paar dorpsgenoten ‘Coronahulp Beuningen’ opgericht. Ze vertelt: “Dat is bedoeld om mensen te helpen die dingen op dit moment zelf niet kunnen doen. Denk aan boodschappen doen, de hond uitlaten, oppas voor de kinderen, maar ook even een praatje omdat je alleen thuis moet blijven. Per e-mail (coronahulpbeuningen@gmail.com) kunnen mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Zeven wijkcoördinatoren zijn elke dag telefonisch bereikbaar voor hulpvragen en die vragen koppelen we aan de vrijwilligers. Ja, dat is heel veel regelwerk, maar ach, ik moet toch thuisblijven. Zo kunnen we met z’n allen veel mensen helpen.”