Gemeentehuis in Druten.
Gemeentehuis in Druten. Foto: Chantal Roest

Partijen vragen om voor- en nadelen bestuurlijke fusie

Algemeen

DRUTEN - Het is twee jaar geleden dat Druten en Wijchen ambtelijk fuseerden. Deze samenwerking, die veelal achter de schermen plaatsvindt, wordt momenteel geëvalueerd. De fracties van Kernachtig Druten, Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid, Dorpslijst Afferden, Dorpslijst Deest, Dorpslijst Horssen (samen de Dorpslijsten) en CDA Druten verzoeken het college daarom, middels een motie, om te komen met onder meer de voor- en nadelen van een bestuurlijke fusie.

'Voor de partijen is het cruciaal dat de Drutense gemeenschap op inhoudelijke argumenten wordt meegenomen in het proces', legt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten, uit. 'Wij vragen het college van B&W daarom voor eind april drie actiepunten uit te voeren.'

Zo wordt middels de motie, die ondersteund zal worden door Sociaal Maas en Waal, gevraagd om een duidelijke en heldere uiteenzetting te geven van de voor- en nadelen van één fusiegemeente, waarbij vooral gekeken wordt naar de belangen van de inwoners en de verschillende maatschappelijke organisaties in Druten en Wijchen.

Draagvlakmeting
Van groot belang voor een bestuurlijke samenwerking is bovendien draagvlak. De partijen verwachten om die reden een toelichting van het college welke mogelijkheden er zijn voor een draagvlakmeting en de aanpak daarvan.

Tot slot vinden de partijen het wenselijk om mogelijke toekomstscenario's voor een bestuurlijke fusie aan te geven, die eveneens aan de gemeenteraad van Wijchen zullen worden voorgelegd. 'Daarbij zien we ook graag een tijdspad, passend bij deze scenario's', besluit Worm. De motie zal worden ingediend tijdens de raadsvergadering van 26 maart, die vooralsnog doorgang zal vinden.