Logo demaasenwaler.nl
Joy de Jong-Maat.
Joy de Jong-Maat. (Foto: Elly Bruns)
Zorgpagina

Droge ogen, een veelvoorkomende kwaal

Droge, of juist tranende, ogen zijn veel voorkomende kwalen. Droge ogen kunnen meerdere oorzaken hebben, vaak is het een gevolg van een instabiele traanfilm, waardoor tranen sneller verdampen. Iedereen kan het krijgen ongeacht leeftijd of geslacht. Het komt meer voor naarmate men ouder wordt, doordat de tranen meestal minder antilichamen bevatten. Daarnaast heeft voeding invloed op de ogen, vooral wanneer men te weinig goede vetten tot zich neemt, zoals de Omega 3 en Lijnzaadolie. 

Dit wordt ons verteld door Joy de Jong-Maat, opticien, contactlens- en droge ogenspecialist. Ze werkt al 11 jaar bij Derks Optiek & Hoortechniek. Joy heeft zich gespecialiseerd in droge ogen omdat zij in haar praktijk steeds vaker mensen ziet met droge ogen klachten. Ze maakt hierbij gebruik van de CE gecertificeerde licht puls apparaat. Omdat deze behandeling nog slechts op drie andere plekken in Nederland wordt aangeboden heeft Derks Optiek klanten uit het hele land. Joy vervolgt haar uitleg.

Een instabiele traanfilm kan ontstaan doordat bacteriegroei toeneemt en een slijmlaagje (biofilm) langs de wimpers vormt. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antilichamen verder af en blijven bacteriën zich ontwikkelen. 

Symptomen

Symptomen zijn: zanderige, stekende, geïrriteerde, rode, branderige, jeukende ogen, het gevoel dat er iets in het oog zit, wazig zicht, verminderd draagcomfort van contactlenzen, vastgeplakte oogleden, zware of vermoeide oogleden of tranende ogen. Mensen die deze symptomen herkennen, doen er goed aan zich te laten onderzoeken of blepharitis dan wel meibomklierdysfunctie hiervan de oorzaak is.

Behandeling

De behandeling van droge ogen en/of blepharitis is niet zo eenvoudig om zelf thuis te doen. Allereerst moet de juiste diagnose worden gesteld en moet men zich bewust worden van het chronische karakter van de aandoening. Dit wil niets anders zeggen dan dat de oogleden schoongehouden moeten worden om de ontsteking weg te houden. Het reinigen van de oogleden is hierbij de belangrijkste factor.

Voor het reinigen van de oogleden zijn in de loop der jaren meerdere producten op de markt gekomen. Het grondig en effectief reinigen van de oogleden vergt echter discipline, kennis van de ooglidrand en de juiste producten of behandeling. Met de komst van de BlephEx behandeling is er nu een, door oogprofessionals uit te voeren, effectieve behandeling.

Meibomklierdysfunctie

De meibomkliertjes zorgen voor een beschermlaagje (olielaag) van de traanfilm, welke aanwezig moet zijn om verdamping van de traanfilm te voorkomen. Als de meibomkliertjes verstopt zitten, kan men dat vergelijken met gestold kaarsvet. Met de IPL (Intense Pulsed Light) behandeling worden deze verstoppingen verwarmd, waardoor de substantie weer vloeibaar wordt en uit het ooglid gemasseerd kan worden. Deze behandeling is het meest effectief omdat deze de oorzaak van het probleem aanpakt in plaats van symptomen bestrijden met druppels of zalf.

Het vooronderzoek duurt ongeveer een uur. Daarna zal in overleg bekeken worden welke nabehandeling nodig is. Helaas betaalt de ziektekostenverzekeraar deze behandelingen vooralsnog niet. 

Neem voor meer informatie contact op met Derks Optiek & Hoortechniek. Joy de Jong-Maat heet u graag welkom om uw probleem van droge ogen te bespreken.

Derks Optiek & Hoortechniek, Markt 1d, tel.: 0487 – 511630, e-mail: info@derksoptiek-druten.nl.

Kijk voor meer informatie op: www.derksoptiek-druten.nl/droge-ogen-specialist

Door Elly Bruns

Meer berichten