Logo demaasenwaler.nl
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Rechtenvrij beeld)

Druten: voorlopig is 30 hectare zonnepark voldoende

DRUTEN - De Drutense gemeenteraad heeft op 20 februari de visie op zonne-energie Druten-Wijchen vastgesteld. Die visie vormt het uitnodigingskader op hoofdlijnen voor initiatiefnemers van zonneparken. De gemeenteraad besloot ook een afwegingskader te ontwikkelen. In dat kader komt een goed onderbouwde selectie tussen alle initiatieven, en tot een beleidsplafond van 30 hectare. Dit is nodig omdat er bij de gemeente voor meer dan 30 hectare aan initiatieven bekend zijn. Vooralsnog vinden de Drutense bestuurders 30 hectare aan zonneparken voldoende.

B&W stelt: 'Door selectiecriteria en een transparante procedure te hanteren, die alle initiatiefnemers kennen, kan de gemeente een weloverwogen keuze maken tussen de ingediende initiatieven en weten de initiatiefnemers waar ze aan toe zijn.' De gemeente hoopt met het opstellen van de visie en toepassen van de leidraad grip en regie te houden op de hoeveelheid zonneparken die worden gerealiseerd. En, zo wordt gesteld, 'tegelijkertijd stimuleren we ook de kwaliteit van de plannen, omdat alleen plannen die het beste scoren op de selectiecriteria doorgaan naar de ruimtelijke procedure.'
Het realiseren van zonneparken is financieel aantrekkelijk. In Druten zijn veel initiatieven bekend. Als die allemaal tegelijkertijd gerealiseerd worden, wordt de beeldkwaliteit van het landschap er niet fraaier op. B&W stelt dat het beter is om gefaseerd initiatieven te realiseren, zodat op de langere termijn, door bijvoorbeeld verbeterde technieken, minder grondoppervlakte nodig is voor zonneparken. Initiatiefnemers van zonneparken worden via Tendernet uitgenodigd om hun plannen in te dienen bij de gemeente. Dat kan tot 22 mei aanstaande. Een selectiecommissie bestaande uit een externe voorzitter, een beleidsmedewerker RO, landschap en duurzaamheid en een vergunningverlener beoordelen de aanvragen. In de week van 6 juli 2020 wordt bekend welke initiatieven de ruimtelijke procedure mogen starten om een omgevingsvergunning aan te vragen (voor in totaal ongeveer 30 hectare). De initiatiefnemers die afvallen ontvangen hierover een brief met motivatie.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten