Logo demaasenwaler.nl
Ruben Schiks, Geert Donkers en Arnold Tijnagel.
Ruben Schiks, Geert Donkers en Arnold Tijnagel. (Foto: Maik Jansen )

Van Pöökenaren tot Torenuilen

PUIFLIJK - Carnavalsvereniging de Torenuilen viert in 2020 het 55-jarig jubileum. Reden voor Puiflijknaar en carnavalsvierder Ruben Schiks om een bijzonder jubileumboek uit te brengen. 'Van Pöökenaren tot Torenuilen' beschrijft de historie van het carnavalsfeest in Puiflijk, van de eerste prins tot de 55e optocht. Het boek wordt gepresenteerd tijdens het jubileumweekend van de vereniging.

Een jaar verzamelen, documenteren en schrijven heeft geleid tot een prachtige dwarsdoorsnede van de verschillende facetten van het Puiflijkse carnaval. Het 124 pagina’s tellende boekwerk staat boordevol wetenswaardigheden en bijzondere anekdotes, aangevuld met een rijke hoeveelheid historisch en hedendaags beeldmateriaal. Er is aandacht voor het ontstaan van het carnavalsfeest in Puiflijk ('haast toevallig geboren'), maar ook voor bijvoorbeeld het ontstaan van het volkslied, de verschillende dansgardes, bezoekjes aan snackbar ‘De Kol’ en de groei die de Puiflijkse optocht doormaakte.
Om een zo volledig mogelijk beeld te geven van de afgelopen 55 jaar, raadpleegde Schiks de grondleggers van het Puiflijkse carnaval, oud-prinsen, Torenuilen in hart en nieren en carnavalsvierders van het eerste uur. Ook blikt hij met vroegere en huidige buurtverenigingen terug op hun rol binnen het Puiflijkse carnaval.

Oude plakboeken

Het mooie vindt de Puiflijknaar de diversiteit van het boek: 'Allerhande onderwerpen met betrekking tot het Puiflijks carnaval zijn in het boek verwerkt. Zelfs het beeldmateriaal gaat terug tot 1965', vertelt Schiks. 'Denk aan historische ledenoverzichten, het eerste stencil dat in 1965 verspreid werd, oude entreekaartjes en een bewaard gebleven proclamatie van de eerste jeugdprins. Wat dat betreft zitten de leukste dingen niet zozeer in gelikte en zorgvuldig geregisseerde foto's, maar eerder in de oude plakboeken met historisch beeldmateriaal en unieke notities. Bij het samenstellen van het boek heb ik mij dan ook meer dan eens gerealiseerd dat anekdotes vaak leuker zijn dan de harde feiten.' Schiks geeft aan dat het boek voor velen een feest der herkenning zal zijn, 'alleen al door de vele foto's die in het boek zijn verwerkt. Men vindt er ongetwijfeld veel bekende gezichten en bekende namen in terug.'

Tijdsdocument

De eveneens Puiflijkse Patricia Ruis tekende voor de vormgeving van het boek. 'Mede dankzij haar input is het jubileumboek een prachtig tijdsdocument van 55 jaar carnaval in Puiflijk geworden', aldus Schiks.

'Van Pöökenaren tot Torenuilen - Carnaval in Puiflijk wordt geboren' wordt gepresenteerd tijdens het jubileumweekend van de Torenuilen. Inmiddels zijn al ruim 100 boeken op voorinschrijving verkocht. Liefhebbers kunnen het unieke boekwerk á 22 euro bestellen per mail, via secretariaat@torenuilen.nl. Aangeraden wordt dit tijdig te doen, want vooralsnog geldt; op is op.

Door Aafke Labout

Meer berichten