Lege parkeerplaats bij sportcomplex De gelenberg.
Lege parkeerplaats bij sportcomplex De gelenberg. Foto: Reinier Jansen

Maas en Waal op slot door Corona

Algemeen

MAAS EN WAAL - Een week nadat in Nederland de eerste coronabesmetting werd vastgesteld, moest ook het Land van Maas en Waal er aan geloven. Nu, bijna twee weken later, zijn alle scholen, sportclubs en horecagelegenheden gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Basisschoolleerlingen, scholieren en studenten storten zich inmiddels thuis op hun schoolwerk, en her en der zijn initiatieven ontstaan om elkaar te helpen om de komende weken zo goed mogelijk door te komen.

Toch gaat het 'gewone leven' op sommige plekken gewoon door. Zoals bij zorgboerderij de Henricus Hoeve. 'We blijven draaien voor die mensen die dagbesteding nodig hebben', vertelt Marijke Hoefnagel. 'Sommige cliënten kunnen thuis niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Hun sociale kringetje is klein en ze kunnen op niemand terug vallen. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor hen.' Ook voor de zorgboerderij is het een spannende tijd: 'We wachten af wat er komen gaat. De cliënten houden we zoveel mogelijk op de hoogte en geven we advies in bepaalde situaties. Ook hebben we nauwe contacten met de mantelzorgers en de thuiszorg.'

Coronahulp Beuningen

In Beuningen is afgelopen zondag de Facebookgroep 'Coronahulp Beuningen' opgericht. 'Het doel van de groep is mensen bij elkaar te brengen tijdens de corona crisis, om elkaar te kunnen helpen', aldus een van de beheerders. 'De groep is voor zowel hulpvragers als hulpbieders. Men kan denken aan boodschappen doen voor kwetsbare mensen, hulpverleners die lange dagen (gaan) maken ondersteunen door bijvoorbeeld hun hond uit te laten of op hun kinderen te passen, contacten onderhouden met mensen die eenzaam zijn, en ga zo maar door.' Ook via Wehelpen.nl kunnen inwoners hun diensten aanbieden en/of hulp vragen. Mensen die geen internet hebben, maar toch hulp nodig hebben, kunnen zich wenden tot Stichting Perspectief, via tel. 024-675 0939.

Maas en Waal Thuisbezorgd

Een ander initiatief dat recent is ontstaan is de Facebookgroep Maas en Waal Thuisbezorgd; dat het aanbod van alle Maas en Waalse horecazaken laat zien. In een halve dag tijd had de groep al meer dan 2000 leden, en de aanmeldingen blijven binnenstromen. Door op deze wijze het aanbod van bezorg- en afhaalmaaltijden te bundelen, hoopt initiatiefnemer Suzan van Heck de lokale horecaondernemers te steunen in deze moeilijke tijd. Ze roept de volgers dan ook actief op om daadwerkelijk maaltijden te gaan bestellen en zo de lokale horecaondernemers te helpen.

Bezorgservice Keurslager en Echte bakker

Echte bakker Thomassen en Keurslager Maarten Kocken uit Beneden-Leeuwen zijn een gezamenlijke bezorgservice gestart. Versboodschappen worden bij een besteding van minimaal 25 euro gratis thuisbezorgd in de gemeente West Maas en Waal. 'Door deze samenwerking hoeven mensen niet hun huis uit, maar krijgen toch hun dagelijkse verse producten in huis', menen de twee ondernemers. Bestellen bij de bakker kan via thomassen.echtebakker.nl, bij de slager is bestellen mogelijk per mail: info@maartenkockenkeurslager.nl. Bestellingen kunnen aan de deur met pin betaald worden.

Lekker naar buiten

Het Dijkmagazijn in Beuningen leent de komende weken materialen uit aan ouders en kinderen, om zelfstandig, in klein gezelschap, op de dijk of in de uiterwaard rond te struinen. Het materiaal is gratis te leen. Reserveren is niet mogelijk. Meer informatie: www.dijkmagazijnbeuningen.nl.