De niet goed zichtbare dorpspomp in de Horst. Foto uit het archief van Werkgroep De Horst
De niet goed zichtbare dorpspomp in de Horst. Foto uit het archief van Werkgroep De Horst Foto: Archief Werkgroep De Horst

Voetstappen in de Horst

Historie

Stukje geschiedenis van een Drutense volksbuurt

DRUTEN - Volgens een afgesproken planning verschijnt in het najaar van 2020 een stukje alledaagse geschiedschrijving in boekvorm over en van de Horst onder de titel 'Voetstappen in de Horst'.

Een enthousiaste werkgroep van vijf Drutense mensen, onder wie drie rasechte Drutenaren, is momenteel nagenoeg dagelijks bezig met het verzamelen van ‘bouwstenen’ – gegevens, materiaal en foto’s – om ‘het geschiedenishuis van de Horst’ onder de titel 'Voetstappen in de Horst' te kunnen bouwen. Zo zijn al diverse voormalige en huidige Horst-bewoners geïnterviewd, hetgeen een schat aan gegevens en anekdotes over het in het verleden meebeleefde en ervaren leven in en rond de Horst heeft opgeleverd.

Mede vanwege het beschikbaar komen van dergelijke gegevens, en het daaraan verbonden talrijke fotomateriaal, heeft de werkgroep zich moeten beperken tot enkel de toenmalige volksbuurt begrensd door de Ambtshuisstraat, Hooistraat, Nieuwstraat en de Waalbandijk. Eigenlijk ‘de Bovenste Horst’, want er bestond en bestaat ook nog altijd ‘de Benedenste Horst’. Aan de hand van oude plattegronden en bezoeken aan onder andere het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) te Nijmegen wordt er onderzoek gedaan. Dit om de nodige gegevens te achterhalen met als resultaat het boek. Een boek dat ruim is voorzien van fotomateriaal van en over de Horst en haar bewoners.

Alleen ontbreekt er, ondanks het al beschikbaar gekomen prachtige fotomateriaal, nog een duidelijke foto van de midden in de Horst (nabij huisnummers van toen 15 en/of 17) gestaan hebbende dorpspomp. Een pomp die jarenlang de bewoners heeft voorzien van drink- en waswater. Ook toen was, naast de maandag wasdag, bijvoorbeeld een dagelijks kopje koffie onontbeerlijk tijdens en na de huishoudelijke en andere beslommeringen.

Het eventueel beschikbaar stellen van (foto-)materiaal (met name een duidelijke foto van de dorpspomp) kan worden geregeld met werkgroepleden Sjaak Janssen (0487-51 48 06), Gerard Merkus (0487-84 21 48), Ruud van Kraaij (06-51 34 46 85), Gerrit Wolbrink (0487-51 21 75) en Wil van den Dobbelsteen (0487- 51 31 07).

Door Wil van den Dobbelsteen