Protest zondag 8 maart.
Protest zondag 8 maart. Foto: Marion Enzerink Fotografie

In actie tegen granulietstort

Algemeen

ALPHEN – Zo'n 120 mensen liepen afgelopen zondag mee in de protestmars, georganiseerd door 'Stop Granulietstort Over de Maas'. Niet alleen verontruste inwoners, maar ook afgevaardigden van de gemeente West Maas en Waal liepen in de stoet mee.

De gemeente West Maas en Waal haalt alles uit de kast in de zaak tegen de granulietstort. Op 4 maart heeft een telefonisch onderhoud plaatsgevonden tussen de wethouder Ans Mol en de minister. In dat gesprek heeft de minister de toezegging gedaan voor een volledige review van de zaak, in samenwerking met de provincie en gemeente. Op 9 maart is de wethouder naar Den Haag geweest voor een gesprek.
Direct na de uitzending van Zembla heeft West Maas en Waal een gespecialiseerd advocatenkantoor ingeschakeld voor juridisch advies en bijstand. De gemeente mist alleen nog informatie. Pas daarna kunnen de advocaten meer doen. Ook is de Omgevingsdienst Rivierenland gevraagd om de beschikbare milieuhygiënische rapporten te beoordelen. De gemeente wil zelf onderzoek doen naar het materiaal dat gestort wordt en het oppervlaktewater. Die keuring kan alleen worden uitgevoerd met toestemming van Graniet Import Benelux en die weigeren tot nu toe. Rijkswaterstaat Zuid-Nederland heeft inmiddels toegezegd het onderzoek te faciliteren om zo alsnog toegang te kunnen krijgen tot een schip.

Door Patrick Huisman