Schriftelijke vragen Sociaal Maas en Waal

Politiek

Onderwerp: Vrachtverkeer in Deest

Toelichting:

Al een lange reeks van jaren wordt de Vriezeweg in Deest geteisterd door veel vrachtverkeer. Na de aanleg van “de Hoekgraaf” en het afgraven en verdwijnen van het gronddepot uit de Afferdensche en Deestsche waarden is zonder meer een verbetering opgetreden, hoewel het verplaatsen van het gronddepot natuurlijk wel voor extra overlast heeft gezorgd.

Maar de aanleg van de Hoekgraaf heeft alleen maar verlichting gebracht waar het gaat over de aanvoer van klei naar de pannenfabriek. Alle andere transporten, klei naar de steenfabriek, het halen van pannen en stenen bij de pannen- en steenfabriek, het redelijk intensieve verkeer naar de scheepswerf, de verkeerbewegingen naar andere bedrijven in de Munnikhofsestraat waaronder Hertog Jan, en de transporten naar de parkeerplaats van Verploegen en Bilfinger verlopen nog steeds via de Vriezeweg. De Waalbandijk kan naast de pannenfabriek ook de scheepswerf bedienen. Maar door de slagbomen die Nederzand BV geplaatst heeft kan het verkeer naar de scheepswerf daar geen gebruik van maken.

Overeengekomen was dat al dat verkeer via de reeds aangelegde Hoekgraaf naar de Waalbandijk en van daaruit richting Deest zou gaan waar een afrit in Deest naar de Munnikhofsestraat zou komen. Hiermee zijn alle industrieën in Deest goed bereikbaar en kan al het vrachtverkeer zich afwikkelen zonder door het dorp Deest te komen.

De gemeente was co-financier voor de verbinding vanaf de Van Heemstraweg via de Hoekgraaf naar de Waalbandijk. Nu Nederzand BV alweer geruime tijd deze weg aan de openbaarheid onttrekt, wordt het nu toch echt tijd dat dit bedrijf werk maakt van de afrit van de Waalbandijk naar de Munnikhofsestraat en deze afrit gaat realiseren. Daarna dienen deze wegen overgedragen worden aan de gemeente als wegbeheerder.

Wij willen u graag de volgende vragen stellen:

  • Kunt u ons informeren over de voortgang van dit project, want tot op heden is het oorverdovend stil?
  • Op eerdere vragen die wij in mei 2018 hebben gesteld wist u ons te melden dat het project in twee fasen zou worden gerealiseerd. De eerste fase is inmiddels gerealiseerd. Maar zoals geschetst heeft dat het probleem van overlast door vrachtverkeer door de woonstraat Vriezeweg, maar gedeeltelijk opgelost. Zijn er afspraken gemaakt over de start van de tweede fase?
  • Zo ja, dan vernemen wij graag wij graag wanneer we de start van de tweede fase tegemoet kunnen zien.
  • Zo nee, dan verzoeken wij het college om alsnog met Nederzand BV tot een harde afspraak te komen over de tweede fase waarbij het tijdstip van aanvang, vanwege de nog steeds aanwezige urgentie, zo spoedig mogelijk moet zijn en bij voorkeur nog in 2020. Deze urgentie wordt mede ingegeven door de bewoners aan de Vriezeweg,die klachten bij de “Dorpsraad D’n Droad Deest” hebben geventileerd omdat er nog steeds ernstige hinder wordt ervaren. Is het college bereid om met Nederzand BV tot een harde afspraak te komen waarbij de urgentie en onvrede die er in Deest is onder de aandacht wordt gebracht?

Dini Uitdehaag

Ton Ebben

Fractie Sociaal Maas en Waal