Bezig met het techniekproject Micro:bit.
Bezig met het techniekproject Micro:bit. Foto: John van Gelder

Programmeren met Micro:bit

Algemeen

DRUTEN - Burgemeester Corry van Rhee - Oud Ammerveld en wethouder Sjef van Elk brachten afgelopen woensdag een bezoek aan IKC de Appelhof in Druten. Directe aanleiding was om een kijkje te nemen in de combiklassen 7/8 waar de kinderen het pilot techniekproject Micro:bit draaien. Burgemeester en wethouder kregen tekst en uitleg van de kinderen en leerkracht Willie Cornelissen.

Van Rhee - Oud Ammerveld en Van Elk waren trouwens niet de eersten die op de Appelhof kwamen kijken naar dit techniekproject. Een tijdje terug had de school zelfs Japanse gasten die er hun licht kwamen opsteken. En daarbij bleek dat de Japanse jeugd pas in het voortgezet onderwijs met dit soort projecten gaat werken.

Directeur Marja Derks is heel beslist: 'Op de Appelhof huldigt men het principe dat naast goed kunnen lezen, schrijven en rekenen ook het kunnen programmeren belangrijk is, zeker met het oog op de toekomst. Met het Micro:bit-project kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met programmeren en daarmee hun digitale geletterdheid vergroten.'

Spelenderwijs worden de (whizz)kids bekendgemaakt met de Micro:bit, die onder andere gebruikt wordt in wasmachines en wekkerradio’s. De Micro:bit is een klein (4x5 centimeter) micro-computertje met knopjes voor de bediening en een 5x5 led matrix als beeldscherm, dat met vijf verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd. Met de Micro:bit leren kinderen op een speelse manier wat programmeren is. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudig een stappenteller maken of een elektronische dobbelsteen. En dat lieten ze vol enthousiasme zien aan de burgemeester en wethouder. Zij maakten er beiden geen geheim van erg trots te zijn dat deze Drutense basisschool mocht meedraaien met het Micro:bit-project.

Chipproducent NXP is een belangrijke pijler in dit project. Die heeft het initiatief genomen om samen met de Provincie Gelderland, Stichting Samenwerkende Techniek Centra Rijk van Nijmegen, Fontys Leraren Opleiding Tilburg en Stichting DevLab Academy, op basis- en middelbare scholen actief leraren te helpen met techniek- en computeronderwijs. Twee leerkrachten van de Appelhof, Willie Cornelissen en Marieke Verdonk, namen deel aan de cursus ‘Computational Thinking’, zodat zij deze aan leerlingen kunnen overdragen om hen zo voor te bereiden op een digitale toekomst.

Door Piet Zeeuwen