Logo demaasenwaler.nl

Opbrengst bijeenkomst toerisme in Druten

DRUTEN - De stelling dat Druten aantrekkelijker is dan wij zelf denken was een conclusie die een tijdje terug vrij kamerbreed werd getrokken op een thema-bijeenkomst over toerisme in D’n Bogerd in Druten.

Wethouder André Springveld had Roel Jansen van TVAN (Toerisme Veluwe, Arnhem, Nijmegen) ingeschakeld om uit te leggen wat zij te bieden hadden. En Benjamin Nicholson van Dynamic Concepts praatte de toehoorders bij over landelijke en regionale trends op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme.

Na deze gastsprekers werd onder leiding van Yvette Hendrix van de gemeente Druten een interactieve sessie gedaan met als thema’s: wat heeft Druten bezoekers te bieden, waarin onderscheidt Druten zich en hoe kunnen we Druten in de etalage zetten?

Dat leverde interessante zaken op. Als potentiële sterktes werden onder andere genoemd: ligging aan de rivier, met zijn uiterwaarden, dijken, tichelgaten en de pontjes (wandelen/fietsen). Fiets- wandel- en struinroutes, beleving bij agrarische- en fruitbedrijven.

Men vond ook dat Druten een aantrekkelijk en verrassend centrum heeft dat zelfs de verwachting overtreft. En wat dacht u van de slogan: Druten is 'Kleigoed' verwijzend naar cultuur en historie op gebied van baksteenindustrie (vroeger waren er 31 steenfabrieken in Maas en Waal waarvan 12 in Druten; Steenfabriek Vogelensangh is de laatste nog werkende ringoven in Nederland). Ook de evenementen als Leste Mert, Dickens Festijn en Dag van Druten zijn trekkers. Evenals de tramremise, de Veerdam (met schip, horeca, jachthaven, camperplaatsen, bed en breakfast) en de Heemtuin. En verder nog qua historie: de kapel, de kerk en de graftombe van Cuypers.

Maar er kwam ook uit wat er nog ontbreekt in Druten, de zwaktes. Daar werden vooral genoemd het ontbreken van goede fietspaden, geen hotels en geen toeristisch informatiepunt / VVV. En, zo vond men, op de dijk tussen Tiel en Nijmegen zijn nauwelijks voorzieningen (zoals horeca, toilet, et cetera).

Uit de sessie kwamen ook toeristische plannen. Een die het leukst werd gevonden: de steenfabriek aan de Waal bij het Laakbos ombouwen tot een ruimte waar Maas & Waal wordt gepromoot, waar kleine ondernemers kunnen samenwerken, met mogelijkheden voor slapen, eten (horeca), workshops, bezoekerscentrum, museum steenfabriek, toeristisch informatiepunt (VVV). Wandelaars en fietsers komen hier langs. Het pontje zit in de buurt en de Heemtuin is dichtbij (workshops oude vergeten groenten en kruiden). Dit zou gerealiseerd kunnen worden via crowdfunding.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij zuiniger om met water ivm watertekort?Reageren!