Babbels: Gejaagd door het bewind

Column Column Babbels

Het zal je gebeuren: de hele dag lopen er mensen dreigend door je buurt. Ze staan stil voor je raam, kijken door de brievenbus, schijnen 's avonds met zoeklichten naar binnen en bellen ook geregeld aan met heel veel vragen.

En als u uiteindelijk besluit te verhuizen om die intimidatie te ontvluchten, komen diezelfde mensen achter je aan. Nu willen ze controleren of u er wel écht woont. Dus loop maar mee naar de badkamer en laat zien dat die tandenborstels gebruikt worden!

Nee, na ruim 500 columns is 't me niet in de bol geslagen en het bovenstaande komt ook niet uit een bouquetreeks over kalverliefde in een totalitaire politiestaat. Meerdere bronnen hebben bevestigd dat dit horrorscenario dagelijkse kost is voor de permanente bewoners van de Groene Heuvels die weg moeten van de gemeente.

Zijn deze mensen dan zo crimineel dat opjagen nodig is? In de ogen van burgemeester Daphne Bergman wel. Zij stuurde vorige week wethouder en oud-agent Piet de Klein naar de tv-arena om haar beleid te verdedigen in Radar. Kennelijk durfde Daphne de confrontatie met Antoinette Hertsenberg niet aan en mocht politieman Piet op nationale tv de kastanjes uit het vuur halen. Zonde, Bergman versus Hertsenberg had een leuk debat kunnen worden vol lastige vragen.

Over vragen gesproken, Beuningen weigert de pers te vertellen hoeveel het gedram op de Groene Heuvels ons nu al bijna een jaar lang kost. Of denkt u dat die handhavers daar vrijwillig rondwandelen? Dit geintje gaat tonnen kosten. En wat levert het op? Een vakantiepark dat verwordt tot een spookstad en een aanlokkelijk doelwit voor vandalen en inbrekers die zich onbespied waren.

De bewoners die niet weg hoeven omdat ze er niet permanent verblijven, willen ook weg omdat ze zich niet meer veilig voelen. En de burgemeester? Die kan binnenkort tevreden terugkijken en trots zijn op haar halsstarrige houding: operatie gelukt, patiënt overleden.

Door Patrick Huisman