Wiel Bijmans, Inez v. Veen, Josefien Gerritse en wethouder Pim v. Teffelen.
Wiel Bijmans, Inez v. Veen, Josefien Gerritse en wethouder Pim v. Teffelen. Foto: GER LOEFFEN

ErZitLigtIetsBijwa genomineerd

Algemeen

BEUNINGEN - Iedereen is het erover eens: vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, veel mensen doen het met veel inzet en niet te vergeten, ook met veel plezier. Vrijwilligers verdienen erkenning en waardering en krijgen dat ook van organisaties, instellingen en de overheid. Met de Nationale Vrijwilligersprijzen worden lokale vrijwilligersorganisaties op bijzondere manier in het zonnetje gezet.

Op 28 maart reikt minister Hugo de Jonge de Nationale Vrijwilligersprijzen uit op het 'We doen het samen! Festival' in Amersfoort. Gemeenten en vrijwilligerscentrales stellen maximaal drie vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven in hun gemeente kandidaat voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De Beuningse welzijnsorganisatie Perspectief heeft op initiatief van medewerkster Inez van Veen, kringloopwinkel 'ErZitLigtIetsBijwa' (in de volksmond BijWa genoemd) voor deze prijs gekandideerd. De kandidatuur is mede ondersteund door de gemeente Beuningen. Wethouder Pim van Teffelen (CDA) heeft op donderdag 6 februari het muurplaatje overhandigd dat behoort bij de nominatie. Hij overhandigde dat aan 'BijWa'-vrijwilliger Josefien Gerritse.

Kringloopwinkel 'BijWa' is in 2005 gestart door twee oprichters en wordt nu gerund door ongeveer 55 vrijwilligers. Het is een druk bezocht winkel- en meubeldepot met allerlei curiosa en huisraad. Een begrip in het Land tussen Maas en Waal waar gedoneerde tweedehandsspullen een nieuw leven krijgen.

Inmiddels is BijWa op twee locaties gevestigd; in een oude school in Ewijk is de winkel en er is een meubeldepot in Winssen. Inwoners kunnen bij een van de twee locaties spullen inleveren of deze worden door vrijwilligers met de Bijwa-bus gratis opgehaald. Daarna worden de spullen gesorteerd, gecontroleerd op gebreken en eventueel gerepareerd voor de verkoop. Na aftrek van de kosten gaat de gehele opbrengst naar de gemeenschap van de gemeente Beuningen. Met name aan activiteiten en initiatieven voor kinderen en jeugd. Vorig jaar heeft 'BijWa' maar liefst tachtigduizend euro gedoneerd aan nagenoeg alle verenigingen in de gemeente Beuningen waarbij jeugd is betrokken.

Stemmen

Vanaf 18 februari tot en met 22 maart kan iedereen stemmen op kringloopwinkel ErZitLigtIetsBijwa. Ga naar: https://vrijwilligerswerk.nl/nationalevrijwilligersprijzen/default.aspx.

Door Ger Loeffen