Toekomstig warmtenet Deest moeilijke zaak

Algemeen

DEEST - Voor een transitie naar een aardgasloze warmtevoorziening in Deest heeft de werkorganisatie Druten-Wijchen een verkenning laten uitvoeren naar de mogelijkheden hiervoor. Men dacht aanvankelijk aan restwarmte bij pannenfabriek Wienerberger en steenfabriek Vogelensangh. De verkenning leverde helaas op dat beide bedrijven als energiebron voor huizen in Deest (voorlopig) afvallen. Het rest-potentieel dat als eerste beschikbaar kan komen, gaat door de industrie zelf gebruikt worden voor de reductie van hun eigen aardgasverbruik.

Er werd ook naar enkele andere scenario's gekeken. Luchtwarmtepomp of waterwarmtepomp met eigen bron. Als je dat wil realiseren, moet je rekening houden met een verregaande isolatie. Dit zal voor enkele woningen een oplossing kunnen bieden. Burgemeester en wethouders denken echter dat het vanwege de bijkomende kosten niet realistisch is dat dit op grote schaal in Deest gaat gebeuren.

Ouderwetse ingrepen

Individueel zijn er ouderwetse maar degelijke ingrepen die qua kosten het laagst en qua besparing het grootst zijn, bijvoorbeeld: spouwmuurisolatie, dubbele beglazing, dakisolatie en vloerisolatie kruipruimte.

LT-warmtenet

Als collectieve voorziening voor een hele buurt is een laag temperatuur (LT-)warmtenet met individuele warmtepompen per woning een mogelijk scenario voor Deest.

Een belangrijk kenmerk van een LT-warmtenet is de mogelijkheid hierin gebruik te maken van diverse bronnen en opslagmethodes, zowel huidige bekende en alsnog te ontwikkelen technieken. De aanleg van een netwerk is daarmee een toekomstbestendige oplossing.

Vervolgstappen

De gemeente gaat vervolgstappen nemen. Communicatie over energie in Deest met bijbehorende plannen blijkt gevoelig te liggen in het kerkdorp. Communicatie is een belangrijke pijler. Daarom stellen B&W: 'Dit project slaagt alleen met draagvlak van inwoners. Alle stappen moeten in samenspraak met inwoners worden gezet. De dorpsraad van Deest moet tijdig geïnformeerd worden. En er zal een plan van aanpak voor de warmtetransitie in Deest opgesteld moeten worden. Dit met de oprichting van een projectgroep waarin een afvaardiging van de inwoners van Deest, Woonwaarts, Alliander en gemeente vertegenwoordigd zijn.'

Door Piet Zeeuwen