Afbeelding
Illustratie: Trudy Kunz

Column Bas van der Hoeven: Herriekar

Column Column Bas van der Hoeven

Maas en Waalse carnavalswagens zijn niet langer welkom in Breedeweg, een kerkdorp van Groesbeek. Het zelfverklaarde 'Keulen van Gelderland' heeft genoeg van de herriekarren uit Druten, Bergharen en Horssen. Om deze uitsluitingsmaatregel kracht bij te zetten, meldt de organisatie dat die is genomen 'In samenwerking met de gemeente Berg en Dal'. Nou, dan weet je het wel. Daar valt niet meer aan te tornen.

De optocht in Breedeweg vindt al jaren plaats op dinsdag. Logisch dat deze legendarische afsluiter van de 'dolle dagen waarin de wereld even op z'n kop staat' door wagenbouwers wordt aangegrepen om nog even uit hun dak te gaan.

"In Maas en Waal is die dag niets meer te doen", weet een carnavalist uit Groesbeek. "Daarom komen ze massaal hier naartoe. Ze hebben lang aan hun wagens gebouwd en willen zo lang mogelijk feest vieren."

Vorig jaar deden Maas en Waalse wagens met keiharde muziek Breedeweg op z'n grondvesten schudden. "Het leek Groningen wel", verklaarde een inwoner. Daarnaast werd er zwaar vuurwerk afgestoken. "Het leek Rotterdam wel", meldde een tweede inwoner. Ook ontploften er zware meelbommen. "Het leek Den Haag wel", concludeerde de derde inwoner.

Dus wordt er dit jaar streng gecontroleerd, zo laat de tegen Duitsland aanschurkende gemeente kordaat weten. En zelfs streng gehandhaafd. Wagens die niet staan ingeschreven, worden direct teruggestuurd. Om de komst van platte denderwagens helemaal uit te sluiten, heeft Breedeweg digitale inschrijving ingevoerd. Via internet nog wel. Dat gaat in Maas en Waal nooit lukken, zo moeten de oppernarren in het Keulen van Gelderland hebben geredeneerd.

Oppernarren hanteren strenge regels, juist tijdens de dolle dagen. Benieuwd hoe de Maas en Waalse zotten die dit jaar omzeilen.