Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Veel belangstelling voor Avond van het Buitengebied

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Praten over de toekomst van het buitengebied, dat gebeurde afgelopen donderdag in een goed gevuld gemeentehuis van West Maas en Waal.

Gemeenten in Nederland bereiden zich voor op de Omgevingswet die op 1 januari 2021 een feit is. Wethouder Sander Bos: 'Wij vinden het belangrijk om de omgevingsvisie samen met inwoners, bezoekers en ondernemers uit het buitengebied op te stellen. Ook Buro Waalbrug uit Beuningen is door de gemeente aangetrokken om dit proces te ondersteunen.

Op deze Avond van het Buitengebied konden belangstellenden meepraten over agrarische bedrijvigheid, duurzaamheid, natuur, gezondheid en zorg, cultuurhistorie en water. De meeste belangstelling ging uit naar Duurzaamheid en Natuur. Gezondheid en Zorg trokken de minste bezoekers. In de Omgevingswet is het buitengebied één van de belangrijkste opgaven, want daar moet steeds meer gebeuren. Was het vroeger het terrein van landbouw, veeteelt en natuur, nu moet er ruimte worden gevonden voor zonnepanelen, windmolens, de productie van biomassa, circulaire landbouw (meer veevoer), snelfietspaden, wandelroutes, openbaar vervoer, laadplaatsen, mestvergisting, hoogspanningsleidingen, milieuzones rond de natuur (stikstof), plek voor waterberging.

Duurzaamheid, energie en natuur

Waterkracht hoort bij uitstek tot een gebied als Maas en Waal. Maar het is veel duurder dan windenergie en de opbrengst is beperkt. In de toekomst gaan we energie opslaan in plaats van terugleveren. Moeten we dan maar wachten op de toekomst? Of toch maar gewoon beginnen? Wat er ook nodig is, doe het samen, zorg dat het eigendom van wat je wilt bij de gemeenschap ligt, dat is wijzer dan investeerders uit het buitenland binnenhalen, adviseert een van de sprekers.

De ruilverkaveling heeft veel goeds gebracht. Maar de biodiversiteit heeft er wel onder te lijden gehad, aldus een medewerker van de provincie. De heggetjes moeten weer terug in het boerenlandschap, struikjes, bermbegroeiing, schuilplaatsen voor de dieren, daar moet ook plaats voor zijn. En, zegt de boer op zijn beurt, burgers kunnen ook zorgen voor biodiversiteit. In de dorpen valt ook veel te halen. Geen steen, maar aarde in je tuin.

Meepraten kan ook via: www.westmaasenwaal.nl/buitengebied.

Door Addy de Meij

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding