Scheepswerf Ravestein.
Scheepswerf Ravestein. Foto: John van Gelder

Uitbreiding scheepswerf Deest

Algemeen

DEEST - Ravestein Beheer B.V. wil de scheepswerf aan de Waalbandijk in Deest toekomstbestendig(er) maken door uit te breiden, bedrijfsprocessen efficiënter te maken en de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Hierdoor kunnen er grotere schepen worden gemaakt, en daar is vraag naar. Ook vergroot dit de concurrentiepositie van het bedrijf ten opzichte van lagelonenlanden.

Voor deze moderniseringsslag was een herziening van het bestemmingsplan nodig en moest er een batterij aan vergunningen en ontheffingen verleend worden door diverse bevoegdheden.

In de zomer van 2019 had Ravenstein al een aanmeldingsnotitie MER-beoordelingsplicht (Milieu Effect Rapportage) ingediend bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Dit ging om de legalisatie van een deel van een bedrijfshal, de sloop en herbouw van het oostelijke deel van de hellingloods en twee westelijke uitbreidingen (verlengen bedrijfshal en nieuwbouw opslag/productieloods). ODNR besloot dat er geen MER hoefde te komen, omdat de voorgenomen activiteiten niet leidden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Nu is er ook nog ruim anderhalf jaar hard gewerkt aan het opstellen van de diverse andere ontwerpbesluiten: een ontwerp-bestemmingsplan (gemeente Druten); een ontwerp-omgevingsvergunning (gemeente samen met de Veiligheids Regio Gelderland-Zuid en ODRN); een ontwerp-vergunning op grond van de Waterwet (Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland) en tenslotte een ontwerp-vergunning (gebiedsbescherming) en ontwerp-ontheffing (soortenbescherming) op grond van de Wet natuurbescherming (Provincie).

Al die inspanningen hebben ervoor gezorgd dat een aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt zijn. Zo mag de hellingloods gedeeltelijk vervangen en uitgebreid worden. Ook wordt het gedeelte van de Jan Ravesteinhal dat niet is gebouwd conform de in 2013 verleende omgevingsvergunning eindelijk gelegaliseerd.

De basis voor deze ontwikkelingen ligt in het nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijfsperceel van Ravestein Beheer B.V. Door dit nieuwe bestemmingsplan is een verlenging van de Jan Ravesteinhal in zuidelijke richting, en de bouw van een nieuwe opslag-/productieloods ook mogelijk. Deze ontwikkelingen spelen in de periode 2020-2025.

Door Piet Zeeuwen