Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Zembla

Had u tot deze week ook nog nooit van granuliet gehoord? Zembla bracht daar in een schokkende uitzending verandering in. Het is een restproduct van graniet dat met tonnen tegelijk in het ontzandingsplan van Over de Maas gestort wordt. En degene die we er voor mogen bedanken is voormalig VVD-minister Halbe Zijlstra.

Het volstorten van West Maas en Waal ging namelijk niet vanzelf, de ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland hielden lange tijd de boot letterlijk en figuurlijk af. Maar Zembla onthulde hoe Halbe de deal er persoonlijk doorheen drukte door de top van Rijkswaterstaat in contact te brengen met Bontrup, het bedrijf dat van 't granuliet af moest. Er zou zo'n gigantische berg op hun terrein liggen dat de productie van asfalt in het geding dreigde te komen… En u weet dat snelwegen heilig zijn voor VVD'ers.

De gemeenteraad van West Maas en Waal onderbrak donderdagavond de vergadering om met z'n allen Zembla te kijken. Wethouder Ans Mol kon naderhand slechts gefrustreerd stellen dat de gemeente geen baas is in eigen plas en, u weet hoe het werkt in Nederland, de inwoners hebben helemaal het nakijken.

Als de plas bij Over de Maas toch volgestort moet worden, heb ik wel een ideetje. Zouden alle inwoners met een bootje, zeilschip, ouwe sloep of opgevoerde roeiboot richting Over de Maas willen varen?
Niets doen, gewoon heel hinderlijk voor anker gaan zodat de granulietschepen niet of nauwelijks hun werk kunnen doen. Da's geen overlast, u zorgt net als zij voor opvulling.

En dan mag de plaatselijke VVD ondertussen hun best doen deze blamage goed te maken. In West Maas en Waal maakt de partij deel uit van de coalitie.

Zijlstra heeft aangetoond dat één telefoontje wonderen kan doen, dus laat Sander Bos vooral even bellen met Mark Rutte. Tot die tijd concluderen we dat de kloof tussen burger en politiek inmiddels zo groot is dat er geen granuliet genoeg is om 'm te dichten.

Door Patrick Huisman

Meer berichten