VWO leerlingen maken Virtual Reality trainingsprogramma
Logo demaasenwaler.nl
Sam, Jeske, Wessel en Filip en een klasgenoot die de VR-bril test.
Sam, Jeske, Wessel en Filip en een klasgenoot die de VR-bril test. (Foto: John van Gelder)

VWO leerlingen maken Virtual Reality trainingsprogramma

DRUTEN - Sam Tesser en Jeske Laurant zitten in het laatste jaar van hun vwo-opleiding op Pax havo/vwo. Net als alle andere eindexamenkandidaten hebben zij op maandag 10 februari hun profielwerkstuk gepresenteerd. Samen met Filip Lonski (14) ontwikkelden Sam en Jeske een VR-trainingsprogramma dat mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) helpt hun kortetermijngeheugen te trainen.

Na gesprekken met medisch deskundigen hebben Sam en Jeske een plan van eisen opgesteld en zijn ze naar Johan Reijers van het Tech-Lokaal gestapt met de vraag of hij ze zou kunnen helpen met het realiseren van de game. Reijers gaf hier graag zijn medewerking aan en hij bracht de dames in contact met Filip Lonski, die al zo'n vier jaar lid is van gamedesignclub van het Tech-Lokaal. Op een aantal clubavonden heeft Filip, in nauw overleg met Sam en Jeske, het modelleer- en programmeerwerk gedaan en het eindresultaat mag er zijn.

In het trainingsprogramma krijgt men een voorwerp te zien, dat later terugkomt in een andere omgeving. Aan cliënten de taak te onthouden om welk voorwerp het gaat en om het te vinden in de nieuwe omgeving.
Sam en Jeske kijken goed terug op de samenwerking. Een mooi voorbeeld van het intensieve contact tussen Pax en het Tech-Lokaal. Johan Reijers: 'De combinatie van creativiteit, nieuwe ideeën en kennis van moderne technieken bij jongeren maken dit soort oplossingen mogelijk.' Thijs Blijdenstein: 'Het aantal gezamenlijke projecten neemt zienderogen toe. Steeds meer leerlingen krijgen regelmatig les in het goed geoutilleerde Tech-Lokaal. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn techniek en kunst, computational thinking en leren programmeren met microbits.'

Tijdens de open dag van de Pax-vestigingen, aanstaande zaterdag, zullen medewerkers van het Tech-Lokaal op alledrie de locaties van de school acte de présence geven.

Meer berichten