Babbels: Daadkracht

Algemeen Column Babbels

Met het vertrek van André van den Hurk is de gemeenteraad van Druten een stukje grijzer geworden. André gaat aan de slag als wethouder in Buren, een stadje dat de afgelopen zeven jaar al vijf colleges versleet.

Een risicovolle carrière move dus, maar het kenmerkt de durf die André al z'n hele politieke loopbaan laat zien. Zo trad hij af als wethouder in Druten uit protest om de gang van zaken rond de noodschool van de Kubus. Dat morele besluit was typisch Van den Hurk. Maar zijn volkomen ongeloofwaardige en kansloze poging aan de macht te komen met D66 toen het CDA hem aan de kant zette, was ook André ten voeten uit. Ach, je kunt hem niet verwijten saai te zijn.

Helaas verdwijnt dit soort politici uit het lokale bestuur. Huib Zijlmans had niet overal fans, maar zijn bestuursstijl maakte hem wel één van de beste burgemeesters die Beuningen gekend heeft. Als geen ander kon Zijlmans lange, zinloze discussies afronden door simpelweg zijn pen neer te leggen en de opties kort samen te vatten. Geen raadslid die 't daarna nog door durfde te emmeren: beslissen en door! De enige die hem tegensprak en niet bang was voor de confrontatie was Marianne Schuurmans. Niet voor niks is zij inmiddels burgemeester van Haarlemmermeer.

Laten we Hilko Mak niet vergeten, waar andere CDA'ers nog weleens met meel in de mond spreken, was Mak dat als raadslid en later wethouder volstrekt vreemd. Samen met Cees van Ingen (PvdA) en Frans Houben (GroenLinks) drukte hij in vier jaar de verhuizing van de Beuningse Boys erdoor, kwam er een blauwe zone in het centrum en regelde hij dat de lokale omroep professionele tv ging maken. Had ik al vermeld dat hij nog steeds burgemeester in Deurne is?

BN&M beschuldigde dat college toen van 'politieke ADHD' over zoveel overdreven daadkracht. Nu zit heel Maas en Waal te springen om dat soort politici. Misschien kunnen André, Marianne en Hilko een workshop geven?

Door Patrick Huisman