Recreëren in Het Drutens Bosje.
Recreëren in Het Drutens Bosje. Foto: John van Gelder

Geen pardon voor wangedrag in het Drutens Bosje

Algemeen

DRUTEN - Het Drutens Bosje, ontstaan door het afgraven van klei voor de steenindustrie, gelegen tussen de Koningsstraat en Van Heemstraweg, kreeg in 2009 een natuurlijke en recreatieve functie. Vanaf dat moment is Theo Roelofs coördinator van een achttal vrijwilligers/toezichthouders die de boel in het bosje onderhouden en in de gaten houden. Er kwamen fiets-, wandel- en natuurpaden, picknickbanken en trim- en speeltoestellen. Je kunt er van de natuur genieten en recreëren. Het is een eldorado voor kinderen, ouders en grootouders.

Helaas kregen de toezichthouders ook steeds vaker te maken met wangedrag, vandalisme en drugshandel. Eind 2018 was wethouder Michel Lepoutre het beu. Hij liet picknickbankjes verwijderen en beloofde strengere controles met, waar nodig, boetes. Het probleem was dat de vrijwilligers niet de bevoegdheid hebben om te verbaliseren en personen die zich misdragen alleen maar mogen aanspreken.

In 2019 werd besloten meer te handhaven in het Drutens Bosje. Hiertoe werd een samenwerkingsverband aangegaan met enkele jongerenwerkers, BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren die mogen verbaliseren), politie en de directie van het Pax Christi College. Alles met het doel het bevorderen van de veiligheid van de leefomgeving in en rondom het Drutens Bosje en terugdringen van (jeugd)overlast en overtredingen. De overlast nam af, maar omdat er nog steeds door aardig wat jeugdigen werd geblowd in het Bosje, tierde de drugshandel welig. Triest dieptepunt was dat twee vrijwillige toezichthouders zich dermate bedreigd voelden door drugsdealers, dat ze er de brui aan gaven.

Nieuwe spelregels

Gelukkig zijn er twee nieuwe vrijwilligers gevonden en benoemd. Vanaf nu gelden er nieuwe spelregels. De belangrijkste zijn: brommers en scooters zijn taboe; op fietspaden alleen fietsers; drugsdealers: taboe; toegangsverbod in het donker. Het lijkt alsof sommige bezoekers lak hebben aan de regels. Theo Roelofs: 'Waarschuwen is dan geen optie meer, we hebben bodycams gekregen om zaken te registreren. Ook politie en BOA's gaan regelmatig controleren. Overtredingen kunnen worden beboet met 102 euro.'

Door Piet Zeeuwen