Logo demaasenwaler.nl
Een brandoefening.
Een brandoefening. (Foto: Thymen Schippers)

'Oefenen moet, er zijn te weinig echte rampen'

APPELTERN - Als je 't haar op de man af vraagt, geeft de Maasbommelse Marjolein Bartels het eerlijk toe: ze had vijftien jaar éérder bij de brandweer moeten gaan. Maar ja, toen wist ze nog niks van de mooie dingen die het vak biedt: 'Samenwerken met anderen, problemen oplossen, mensen in nood helpen, uitdagingen aangaan. Waar anderen naar buiten vluchten, gaan wij naar binnen…'

Voor de camera van Jos Kruisbergen vertelt ze bevlogen dat ze pas op haar 39-ste met de brandweeropleiding is begonnen. Op het moment dat dit filmpje van Kruisbergen en diens assistent Thymen Schippers werd gemaakt, is het vijf jaar later; Marjolein heeft inmiddels ook haar bevelvoerdersopleiding voltooid. 'Hulpverlening heeft altijd in mijn bloed gezeten', vertelt ze.

Eerder op de dag had in het Appelternse stoomgemaal De Tuut een luide knal de boel op stelten gezet. Er brak brand uit, mensen werden in het water geslingerd en op de wal reed van de schrik een automobilist zijn voertuig aan barrels.
Kortom: er moest in verband met deze oefening - want dat was het - een compleet leger van hulpverleners in actie komen. Behalve de brandweer werden EHBO-ers vanuit de wijde regio opgetrommeld en ook het Rode Kruis uit Beuningen en de Tielse Reddingsbrigade rukten uit.
'Je leert hoe je in actie moet komen als het allemaal écht is.' Marjolein Bartels: 'Er zijn in ons land gewoon te weinig rampen. Dat maakt dit soort oefeningen noodzakelijk.' Het liep allemaal goed af; hoewel het een oefening was, leek het 'net echt', zo vinden twee meiden die toevallig in de buurt waren toen de hulpverleners van alle kanten op De Tuut af kwamen. Mirthe Banken en Hilde Diepstraten waren behoorlijk onder de indruk. Het is ook heftig om te zien hoe de zwaargewonde Marien Willemsen uit zijn verwoeste auto wordt gered. Gelukkig is het bloed dat over zijn gezicht stroomt helemaal nep, maar het oogt wel eng. De meisjes zijn er even stil van. Dan zegt Hilde met een diepe zucht: 'Cool…'.

Het filmpje van Jos Kruisbergen en Thymen Schippers is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl.

Door Ruud Stoeten

Meer berichten