Logo demaasenwaler.nl
eigen foto's BNN Vara
eigen foto's BNN Vara (Foto: )

Voorpremière serie hoog water

DREUMEL – In zaal 't Centrum in Dreumel is maandag 27 januari om 20.30 uur een voorpremière van een serie over het hoge water van 1995. De vierdelige serie is vanaf 3 februari op televisie te zien. In aflevering twee en drie komt het Land van Maas en Waal aan bod. De avond is vrij toegankelijk en men hoeft zich vooraf niet op te geven. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De zaal is vanaf 20.00 uur open.

In het najaar van 2019 zijn er opnamen gemaakt in het land van Maas en Waal. BNN Vara maakte een documentaire over het hoge water van 25 jaar geleden. De evacuatie, de ellende, maar ook de saamhorigheid en de hulp die iedereen kreeg en bood om elkaar te steunen. Hans Hermans heeft samen met Martin Maat een reeks van vier afleveringen gemaakt waarin de hoogtepunten en dieptepunten prachtig in beeld gebracht worden.
Door de fijne samenwerking in het land van Maas en Waal, willen Hans en zijn team iets terugdoen voor de mensen: 'We hebben hier heel fijn mogen werken. Vriendelijke mensen, ze staan open om mee te werken, waardoor de mooiste verhalen te zien zijn. Het is een kleine gemeenschap en dat is fijn. De hoofdpersonen van de verhalen zijn behulpzaam en hielpen ons ook vaak verder in het verhaal door ons te verwijzen naar andere mensen. Doordat iedereen zo enthousiast was, willen we een voorpremière organiseren. Mensen krijgen de mogelijkheid om als eerste de aflevering te zien, nog voordat deze op televisie is geweest.'
De reeks speelt zich af in het verleden, maar kijkt ook naar de toekomst. In de eerste aflevering staan de dorpjes Itteren en Borgharen centraal. Aflevering twee en drie gaan over het Land van Maas en Waal. Een oud-wethouder, een boer en kroegbaas worden geïnterviewd. De laatste aflevering gaat over Waterschap Rivierenland. Hans: 'De nasleep van de evacuatie was groot. Het verhaal gaat over de schadevergoeding; mensen kregen geen honderd procent vergoed en er volgden boerenprotesten. Er wordt ook ingegaan op de dijken; hoe die verhoogd werden en waarom dat ook nu weer nodig is.' De serie start 3 februari en is vier weken lang elke maandag te zien op NPO 2 om 20.30 uur.

Door Hanneke de Vries-Hoefnagel

Meer berichten