Logo demaasenwaler.nl
vlnr: Maaike, Judith, Willy, Daniëlle, Annelies
vlnr: Maaike, Judith, Willy, Daniëlle, Annelies (Foto: Hein van Houten)

Unieke gerechten én samenwerkers bij De Kapitein

"Welkom bij De Kapitein. Zijn jullie voor het eerst hier? Zal ik even uitleggen hoe het hier werkt? We hebben een yoghurtbar, tostibar, soepbar en koffiebar met gebak. Jullie kunnen langs de barretjes gaan om iets uit te zoeken. Ik wens jullie alvast smakelijk eten."

Op deze manier verwelkomt Willy alle gasten van De Kapitein – 's Heeren Loo. Willy is samenwerkend gastvrouw bij dit bijzondere restaurant aan de Veerdam in Druten. Een gezellig ingerichte ruimte met verschillende foodbars, waar gasten hun eigen lunch kunnen samenstellen.

De Kapitein werkt niet met een menukaart; op de krijtborden is te zien uit welke gerechten er die dag gekozen kan worden. De gerechten wisselen meerdere keren per week en zijn afgestemd op het seizoen. Zo zijn er deze wintermaanden bijvoorbeeld stoofpeertjes en kruidige krokante appeltjes bij de yoghurtbar, een rookworst tosti bij de tostibar en erwtensoep bij de soepbar.

Bij De Kapitein werken mensen met een beperking, samenwerkers genoemd. Het streven is dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen werken en hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen. Door ieders creativiteit te benutten, kunnen er unieke recepten worden bedacht en uitgevoerd. Hierdoor is er bij De Kapitein een grote verscheidenheid aan smaakbelevingen.

Flea, samenwerker soepkeuken: "Ik werk al heel lang in de keuken. Ik heb eerst stagegelopen bij Pauli's en toen ben ik daar gaan werken. In september zijn wij naar De Kapitein gegaan. Ik ben heel goed in snijden. Als ik erwtensoep ga maken, begin ik met het snijden van de groenten. In de soep gaan ook nog spliterwten, vlees en rookworst. Dan moet ik het heel lang koken want alles moet gaar zijn. Om de snijtechnieken te leren moest ik eerst een vork gebruiken, maar nu niet meer. Ik kan het nu heel goed zonder vork. Brunoise blokjes en julienne reepjes. Ik vind in de keuken werken het allerleukst. Snijden, soep maken, croutons maken, knoflook persen, gedroogde tomaatjes maken en spek bakken. We hebben wel een heel cool fornuis. Als ik naar buiten kijk is het mooi. Ik kan naar de boten kijken."

Daniëlle, samenwerker bakclub: "Bij de bakclub maken we bijvoorbeeld worteltjestaart en bananencake. We hebben ook een vrijwilligster die ons daar soms bij komt helpen. Ik zit bij de bakclub omdat ik het heel leuk vind. Ik heb vroeger in een bakkerij gewerkt. Doordat ik in een bakkerij heb gewerkt, heb ik vaak goede ideeën. Ik vind koekjes bakken het leukst want dat kan ik zelfstandig. Speciaal voor de winter hebben we met de bakclub stoofperentaartjes gemaakt. In de zomer maken we bijvoorbeeld ananastaart."

Judith, samenwerker tostibar: "Ik kan heel goed de tosti bestellingen opnemen. Met gekleurde stiften moet ik bolletjes kleuren op een krijtbordje met een nummertje. We hebben vier verschillende kleuren, want we hebben altijd vier verschillende tosti's. Het nummertje dat ik aan de gasten geef, nemen zij mee naar de kassa. De keuken krijgt dan een bonnetje met de tosti's die ik heb opgenomen. Daarna ga ik de bordjes klaarzetten. Op de bordjes liggen gekleurde servetten: groen, rood, geel en blauw. De kleuren van de tosti's."

Nieuwsgierig geworden naar de unieke gerechten en de samenwerkers van De Kapitein? Het restaurant is gevestigd op de begane grond van de boot aan de Veerdam in Druten en is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur. De keuken is geopend tot 15.30 uur.

Meer berichten